Vr Hielke Daughter No 32445 4508 Procross From Sjaak And Jacqueline Bosma Farsø Scenic1 Srgb Web

Krydsning giver bedre økonomi i kvægproduktionen

Krydsning er blevet brugt i mange år inden for svine- og fjerkræavl med meget stor succes. Forskningen viser, at der også er gevinst at hente ved krydsningsavl

Den største gevinst ved krydsning er bedre reproduktion, sundhed og holdbarhed. Når krydsningsdyrene er bedre end gennemsnittet af forældredyrene, skyldes det krydsningsfrodighed. Overordnet set er den forventede krydsningsfrodighed for koens økonomiske formåen ca. 10 % højere DB pr. ko.

De racer, der skal indgå i et krydsningsprogram, skal være totaløkonomisk ligeværdige. Holstein, VikingRed og Jersey er ligeværdige racer, og de er et godt bud på racer, der kan anvendes i et systematisk krydsningsprogram. Andre racer, der kan anvendes, er Montbeliarde og Fleckvieh, som giver mere størrelse og kødproduktion.

Ved krydsning er det vigtigt at anvende tyre med højt NTM – uanset race. Derfor er forædlingsarbejdet i de enkelte racer lige så vigtigt for krydsningsdyr som for renracede dyr.

Vikings avlsrådgivere vejleder gerne om forhold, som skal afklares, inden krydsning startes i besætningen. Herefter lægger avlsrådgiveren sammen med besætningsejeren en strategi for krydsningsprogrammet. Den daglige styring med valg af race og tyre foregår problemfrit ved hjælp af insemineringsplanen.