Om Os Img 3447 Srgb Web

Om os

VikingDanmark er en forening ejet af de danske kvægbrugere. Vores primære formål er at hjælpe kvægbrugerne til at optimere deres bedrifter og osv.

En af vores vigtigste opgaver er at levere sæd af tyre med høj økonomisk værdi til kvægbrugerne. Vi har landsdækkende inseminerings- og rådgivningsservice. Dette sikrer kvægbrugerne sunde køer og maksimal indtjening. VikingDanmark tilbyder strategisk rådgivning om avl og reproduktion i den enkelte besætning i samarbejde med besætningsejer, medarbejdere, inseminør og rådgiver.

 

Projekter og partnerskaber

Vi er desuden aktive deltagere i en række projekter og partnerskaber med blandt andre SEGES og Aarhus Universitet. Vi ønsker at spille en aktiv rolle for at sikre dyrenes velfærd og gøre fremtidens kvægsektor så klimavenlig som overhovedet muligt.

Se mere om partnerskaberne her

 

Vores historie

VikingDanmark udspringer af andelstankegangen; at sammen er danske kvægbrugere stærkere.
Kvægavl er en naturlig del af dansk landbrug. De seneste 4000 år har vi således holdt kvæg i Danmark. Engang havde enhver fold sin egen tyr, der kunne sikre reproduktionen, men i 1800-tallet begyndte man at udveksle avlsmateriale.

Vores historie begynder i 1936, hvor den første kvægavlsforeningen i Danmark blev stiftet. Omtrent samtidig blev den første kunstige sædoverførsel gennemført. I begyndelsen af 1950’erne er der over 100 kvægavlsforeninger herhjemme. Fusioner betyder imidlertid, at der bliver færre og færre og i 2003 blev Dansire til. Nu er der kun én dansk kvægavlsforening. I 2008 smelter Dansire sammen med sin svenske pendant og bliver til VikingGenetics, der står for produktion af sæd, udvikling samt eksport af sæd. Finske Faba er i øvrigt også en del af fusionen i VikingGenetics. Faba kom med i 2010.

VikingDanmark opstår ud af fusionen i 2008. Vores fokusområde er de danske kvægbrugere, og at sikre dem de bedst mulig vilkår.

Tidslinje