Introduktionen af den nye metode til beregning af avlsværdital for eksteriøregenskaber medfører en række forbedringer i forhold til den tidligere to-trins-metode. Der vil kun observeres mindre ændringer i avlsværditallene for kropskapacitet, lemmer og malkeorganer, men der vil dog ske en vis re-rangering blandt insemineringstyrene og hundyrene. Nedenfor nævnes kun ændringer for malkeorganer, men der vil være ændringer af tilsvarende størrelse for kropskapacitet og lemmer.
Næsten ingen ændringer for afprøvede insemineringstyre
Ændringerne for afprøvede tyre er små for alle racer. Rangeringen inden for år er næsten uændret, men udviklingen over år vil være en lidt mere stejl. Resultater viser, at udviklingen baseret på de sidste syv år, vil være 1 - 3 indeksenheder større, alt afhængigt af race. Det betyder, at omkring 80% af tyrene født siden 2010 vil ændre sig mindre end tre indeksenheder for malkeorganer, og kun 1 - 2% af tyrene vil ændre sig mere end fem indeksenheder.
Mindre ændringer for uprøvede insemineringstyre
For unge uprøvede insemineringstyre er der mindre ændringer. Rangeringen inden for år påvirkes således mere end for afprøvede tyre, og generelt stiger indeks for malkeorganer med 1 - 3 indeksenheder sammenlignet med to-trins-metoden. Det betyder, at for RDC og Holstein ændrer 50% af tyrene sig mindre end tre indeksenheder, og næsten alle andre tyre vil have indekser, der er højere (stiger tre eller flere indeksenheder). Næsten ingen tyre falder mere end 2 indeksenheder, uanset race. For Jersey er ændringerne mindre. Omkring 60% af tyrene ændrer mindre end tre indeksenheder for malkeorganer, og resten af tyrene vil have højere indeks (stiger tre eller flere indeksenheder).
Næsten ingen ændringer for ikke-genotypede hundyr
For køer og kvier, der ikke er genotypede, er der næsten ingen ændringer, uanset racer. Rangeringen inden for år er næsten uændret, og udviklingen påvirkes ikke. Det betyder, at omkring 90% af dyrene ændrer sig mindre end tre indeksenheder.
Mindre ændringer for genotypede hundyr
For genotypede køer og kvier er ændringerne større end for ikke-genotypede hundyr. Rangeringen inden for år påvirkes, og generelt er avlsværdital for malkeorganer 1 - 2 indeksenheder højere i forhold til to-trins-metoden. Det betyder, at 60 - 80% af køerne og 50 - 70% af kvierne ændrer sig mindre end tre indeksenheder. De fleste køer og kvier der ændrer sig mere end to indeksenheder stiger, med der er også dyr der falder mere end to indeksenheder.