Prio 1 (2)

Én skylning – to højaktuelle tyre

Per Møller Kaasing fra Mou har haft stor succes som skylle- og recipientbesætning, men en skylning i begyndelsen af 2021 viste sig af blive af helt særlig karakter.

Muligheden for at genomisk teste sine hundyr, øgede nysgerrigheden for at tage skridtet videre op ad den teknologiske trappe af muligheder, inden for moderne avl.
- Så kan man altså godt tage ny og moderne teknologi til sig, selvom man ikke er helt ung længere, siger Per med et smil på læben.


Og det er selvom væggen på kontoret afslører at Per og konen Ulla har haft stor succes med kvægavlen, igennem mange år. Fotografierne af de opstillede dyr viser de ydmygt, men stolt frem. Og særligt stolte blev de da Vikingnyt kom i postkassen i december 2019, og en af deres røde køer prydede forsiden.

 

Højt NTM er lig med meget mælk
Gården, som han og konen driver, overtog de efter Pers forældre, og tredje generation på gården står klar til at føre livsværket videre. Sønnen Klaus er nemlig kommet hjem, og har været en del af driften siden februar. Klaus kan ligesom sine forældre også sagtens set fordelene ved det seriøse avlsarbejde.
- Jeg mener, at det er til stor fordel for bedriften at få de bedste gener, og det højeste NTM i besætningen, fortæller Klaus.
De har nemlig lagt mærke til at de høje NTM-kvier, som Viking har vist interesse for, også bliver de køer der kommer til at stå med den højeste ydelse, og særligt dén del af avlen betyder meget for Klaus, fortæller han.

Prio 1 (1)
Per og Ulla Møller Kaasing, sammen med sønnen Klaus

Kofamilien med de høje procenter
De to aktuelle VR Barbar-sønner er VR Blinder og VR Berner, og særligt én egenskab er tæt forbundet med kofamilien bag tyrene. Bag dem ligger nemlig flere generationer af køer med meget høje procenter for fedt og protein, og netop dét er bl.a. også de to tyres styrke.

VR Blinder giver en øget produktion for både mælk, fedt og protein samtidig med et lavere foderforbrug. Det er kombineret med god yversundhed, malketid, temperament og holdbarhed. Døtrene er omkring middel i størrelse med gode foryvertilhæftning.
VR Berner giver høje procenter i mælken og især fedt procenten skal fremhæves, og det er samtidig med et reduceret foderforbrug. Det er kombineret med en god sundhedsprofil, super malketid og en god holdbarhed. Døtrene er under middel i størrelse med gode malkeorganer.

Det er heller ikke første gang at familien er i betragtning som tyremateriale. De to tyres mormor, koen 2904, er nemlig mor til VR Helmuth, som desværre ikke kunne producere sæd, så Per og Ulla krydser fingre for de næste to tyre. VR Blinder og VR Berner har fire helsøstre i besætningen, hvoraf den ældste allerede har modtaget en skyllekontrakt fra Viking. De fire helsøstre har et NTM på mellem 29 og 32. Moren til de 6 afkom er 3579 – en VR Selfie-datter, som lige har afsluttet første laktation og er drægtig med VR Heinz.

 

Recipientbesætning
Udover at skylle de bedste kvier i besætningen, modtager Per også den bedste røde genetik fra Risbak. De har ikke købt dyr ind i mere 20 år og vil gerne beholde en lukket besætning, men med muligheden for at modtage embryoner kan der stadig tilføres nyt blod til besætningen.
- Selvom Viking har krav på at hente de udrugede kvier, så efterlader arbejdet stadig rigtig mange gode dyr i besætningen, fortæller Per.

Og med et rigtig godt samarbejde med inseminør Ole Simonsen, nyder Per at arbejde med avl på denne måde, fortæller han. Udover Pers to egne tyre, er der aktuelt tre tyre udruget ved Per, som er på vej ind i produktion, og en kalv som lige er blevet hentet af Viking – og det er da bare spændende, siger Per.

Kort om bedriften

Kristina V. Brødbæk laver insemineringsplanen og der er avles efter et godt temperament, høj ydelse og gode yvere. 130 RDM årskøer Ydelse: 10.843 kg. EKM 100 ha med grovfoder og afgræsning Afgræsser to naturområder i Lille Vildmose med drægtige kvier Leverer Hjerte-2 mælk