IMG 2357

Henrik Grønne går efter P’erne

VH Avery P er opdrættet hos Henrik Grønne. Han vægter produktionen først, men han har også et strategisk fokus på polledhed.

VH Avery P er opdrættet hos Henrik Grønne. Han vægter produktionen først, men han har også et strategisk fokus på polledhed.

Henrik Grønne har knap 400 Holstein- køer på sin bedrift ved Vinderup nordøst for Holstebro. Og så har han en klar avls-strategi, hvor blandt andet polledhed spiller en væsentlig rolle.

- Jeg ser ingen grund til at avle efter tyre med horn. Hvorfor have bøvlet med at afhorne? Der er efterhånden så mange gode pollede tyre, så dem kan man godt tillade sig at bruge, siger Henrik Grønne og tilføjer, at der også er gode afstamninger med dobbeltpolledhed.

- På længere sigt vil vi kun gå efter minimum p, men helst pp-tyre til vores kvier, siger kvægbrugeren.

- Men vi skal naturligvis ikke gå på kompromis med de øvrige ting, vi avler efter, understreger han.

En sidegevinst
Henrik Grønne avler først og fremmest efter NTM og køer, der passer ind i hans system.

- Og hvis det udmønter sig i en tyr, vi kan sælge til Viking, er det en sidegevinst. Vi avler ikke efter udstillingskøer, men produktionskøer. Og vi kan mærke, at flere og flere køer stort set passer sig selv, siger Henrik Grønne og tilføjer:

- Vi går efter køer, der skal kunne give noget mælk og have gode lemmer, og vi bruger ikke tyre, der har under 98 i malketid. Vi har malkestald, og det duer ikke med køer, der står for længe i malkestalden.

At Henrik Grønne har køer, der kan give mælk, blev understreget kort før jul, da Dansk Holstein hædrede de ste køer og den bedste kvie. Af de hædrede køer med højeste produktion var en af dem at finde i stalden hos Henrik Grønne. Den 9,5 år gamle ko havde ydet 10.991 kg værdistof.

Et par gode familier
Med andre ord har Henrik Grønne fremavlet en besætning med et højt niveau og en vis tilstedeværelse af polledhed. Begge dele kommer til udtryk i tyren VH Avery P med +27 i NTM, som nu er kommet på Holstein-brugsplanen, og som Henrik Grønne er den stolte opdrætter af.

Henrik Grønne fortæller, at han har været i gang med skylle kvier i en del år, og at han typisk har fire-fem kvier på skyllekontrakter om året, og at han også tidligere har solgt et par tyre til Viking.

- VH Avery P er faktisk rent kofamiliemæssigt tæt på en af de andre tyre, vi har solgt. Den sidste tyr, vi solgte, havde nemlig en mor, der var helsøster til en af samme afstamning. Vi har et par gode ko-familier, som vi har skyllet på, siger Henrik Grønne og tilføjer, at det altid er en god fornemmelse at sælge en tyr til Viking.

- Det er det, man håber, når man laver skylningerne, men det er et nåleøje, man skal igennem. Det er ikke noget, man bare sådan kan forvente. Det er bare et kæmpe plus, når det lykkes.Er avlsmand For nogle år siden prøvede Henrik Grønne at krydse sine Holstein-køer med RDM og Montbéliarde. I stalden ser man stadig de røde aner. Han gik imidlertid væk fra krydsningerne igen, fortæller han og understreger, at der bestemt intet var i vejen med krydsningerne. Det var derfor som sådan ikke et fravalg. - Men der er nok for meget avlsmand i mig til at det kunne blive helt godt, som Henrik Grønne udtrykker det. Inden længe skal han i øvrigt have gravemaskinen i jorden, for han skal have bygget en ny stald og udvide besætningen til 600 køer – hvor så godt som hver og en altså bliver ren Holstein.

Fakta:
Sted: Vinderup, Holstebro
Ejer: Henrik Grønne
Antal årskøer: 363
Årlig ydelse: 12.286 kg EKM