Rasmus Kildal Luft 3 (1)

Rasmus Kildal går grundigt til værks

Der er formentligt ikke mange, der bruger samme mængde tid på at studere tyre og ko-familier som Rasmus Kildal. Mød manden bag VH BigalRC og VH SasboPP.

Rasmus Kildal knytter nogle ord til den næsten sorte ko, der kigger på os fra dybstrøelsen. Han fortæller om familien bag og om de gener, der er fuldt med. Det samme kan han gøre med stort set samtlige af de omkring 100 køer i besætningen, for han kender generationerne bag hver enkelt ko. Med andre ord kunne sådan en tur gennem stalden vare længe, om Rasmus Kildal havde tid. Tid har han dog ikke meget af denne sensommerdag. Det er midt i en høsttid, og markerne kalder. Derfor nøjes vi med at koncentrere os om to køer og disses familier. Det drejer sig om mødrene til VH SasboPP og VH BigalRC, der begge går i Rasmus Kildals besætning.
- Den er ud af en god ko-familie, siger Rasmus Kildal med henvisning til VH BigalRC,
- Og det er lidt sjovt. Vi var ved at sprøjte op til at skylle, så tog vi en ekstra kvie med. Det var et sats, men da inseminøren vurderede, at der kun var en embryon, undlod vi at skylle, og netop denne drægtighed resulterede i tyren VH BigalRC, siger Rasmus Kildal.

 

Satser på polledhed

VH SasboPP udmærker sig ved at være polled. Og det er ingen tilfældighed. Rasmus Kildal, har polled som et fokusområde. Gennem sit avlsarbejde, gør han hvad han kan, for at tillægge tyre med både højt NTM og polledhed.
- Jeg mener helt sikkert, det er den vej, vi skal gå. Det handler om etik, siger han,
- Jeg går ikke på kompromis med noget i min avl for at få pollede tyre, men hvis to tyre er ligeværdige, så foretrækker jeg den pollede tyr, tilføjer han.

IMG 6166
Koen her er mor til den nye tyr VH Bigal RC

Nørderi
32-årige Rasmus Kildal er vokset op på den gård, han har overtaget. Lige fra han var dreng og gik med sin far i stalden, har han interesseret sig for avl og køernes familier. Og det i langt højere grad end sin far. - Min far har aldrig været avlsnørd som mig, men jeg har altid haft frit spil til at dyrke det, siger han.
Hvor meget tid bruger du på at se på tyre og dykke ned i ko-familier? Rasmus Kildal griner lidt afvæbnende, før han svarer:
- Hvis man gør det op i timeløn, så er det dårligt betalt, men det er ok, for det er også min hobby, siger han og tilføjer: Jeg bruger forholdsvis mange timer på det, men jeg føler også, at jeg får meget igen.

 

En god bundlinje
Avlsstrategien bliver defineret i samarbejde med hans avlsrådgiver. Det sker i tæt dialog, hvor Rasmus Kildal allerede inden samtalen begynder, har en stærk idé om, hvilke tyre han vil satse på, og hvor han undervejs bringer sin store viden om ko-familierne i besætningen i spil.
- Jeg går meget grundigt til værks, siger han og forklarer, at han qua sin dybdegående viden om tyrene og ko-familierne, koncentrerer sin avl om færre tyre end andre måske ville gøre. Lidt populært kan man sige, at han lægger alle sin æg i færre kurve – eller rettere køer. Der er således blevet skyllet køer på bedriften siden 2006.
- Det er ikke nok, at tyrene har et højt NTM. jeg kigger også meget på graferne og de enkelte egenskaber. Og jeg tror også meget på ko-familierne, måske også mere andre gør, siger han og forklarer, at målet er, at køerne i besætningen skal være højtydende, funktionelle køer med høj holdbarhed. Køer som giver en god bundlinje.

IMG 6272
VH Mandy P datter kåret 89 for helhed. Hun er moster til tyren VH SasboPP

Gode resultater
De mange timer Rasmus Kildal bruger på avl, ser ud til at have båret frugt:
- Jeg har nok solgt et par tyre til Viking i gennemsnit om året, siger Rasmus Kildal.
Der er desuden mange spændende kvier på vej. I stalden er der eksempelvis en Builder P kvie med +36 i NTM, en VH Oggy kvie med +35 i NTM, tre helsøstre til VH SasboPP, alle pollede med fine NTM-værdier og sidst men ikke mindst en polled Youngster kvie som er søster til VH SasboPP med hele +41 i NTM.
- Men der har også været mange skuffelser, tilføjer han med henvisning til tyrekalve, hvis NTM var noget lavere end hans høje forventninger. Rasmus Kildals bedrift er blandt de mest højtydende herhjemme. Det skyldes en kombination af godt management, et godt miljø og et dedikeret avlsarbejde. Forandringer er imidlertid på vej. Besætningen ligger i nærhed af Grenaa Havn, der skal udvide. I fremtiden skal gravemaskinerne i gang på marken, hvor mødrene til VH BigalRC og VH Sasbo PP går og græsser, og hvad der så skal ske, er en helt anden historie.