”Forandringer i kloven omkring kælvning” – sådan lyder det overordnede tema for den artikel, som Kurt Bach senest har fået publiceret i ”Journal of Dairy Science”.
Journal of Diary Science er et amerikansk videnskabeligt tidsskrift og blandt de mest respekterede og prestigefyldte, når gælder kvæg, sundhed og mælkeproduktion.
I februar blev hans artikel fremhævet som ”editors choice”´, hvilket er artikler, som redaktørerne af tidsskiftet mener er særlig bemærkelsesværdige.
- Det var en stor cadeau, siger Kurt Bach.
Et nåleøje
Før en artikel når spalterne i Journal of Dairy Science skal den gennem et nåleøje. Førende eksperter indenfor artiklens område kaster et kritisk blik på den, før artiklen bliver godkendt.
Kurt Bach har fået to andre artikler udgivet i tidsskriftet, og han har desuden deltaget i flere internationale konferencer, hvor han har holdt oplæg og præsenteret forskning
Når vi siger, at Kurt Bach er Vikings klovekspert, er det altså med god grund.
Det begyndte med et speciale
Faktisk er der ikke mange herhjemme, som har den samme viden og dedikation, når gælder klove, som Kurt Bach.
Men hvor stammer hans interesse for klove fra?
- Det begyndte, da jeg skulle skrive speciale på dyrlægestudiet. Jeg havde egentligt ikke skænket klovsundhed en tanke, før der var én, der fortalte mig om digital dermatitis. Jeg tænkte, at det var en ret besynderlig sygdom og valgte at skrive speciale om den. Siden blev jeg opmærksom på en række andre klovsygdomme. Der var forbavsende lidt viden om klovsygdomme, og det var med til at drive mig, siger Kurt Bach og tilføjer, at mens der er forsket en masse i f.eks. yverbetændelse og reproduktion, er der forsket anderledes lidt i klovsygdomme.
- En anden ting som driver mig er den negative påvirkning af køernes velfærd som dårlige klove giver. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel for de køer, siger Kurt Bach.
Også uddannet landmand og klovbeskærer
Udover at være uddannet dyrlæge er Kurt Bach uddannet landmand og eksamineret klovbeskærer. I en femårig periode har han været praktiserende dyrlæge. Han har desuden været ansat på Københavns Universitet og undervist dyrelægestuderende. Ligesom han underviser på klovbeskæreruddannelsen.
I dag besøger han landets staldgange sammen med Vikings øvrige rådgivere.
- Jeg meget drevet af at omsætte viden til praksis ude i staldene. Vi ved en del om hvad der påvirker klovsundheden. Den viden skal vi bruge til at gøre tingene endnu bedre til gavn for den enkelte ko og til gavn for den enkelte landmand, siger Vikings klovekspert.