SimHerd i Norge
Af konsulent Ruth Davis, SimHerd og avlsrådgiver Hilde Tveiten, TINE
Sidste år begyndte avlsrådgiverne i TINE, i Norge, at bruge SimHerd i deres avlsrådgivning. Nogle år tidligere havde de været på inspirationstur til Danmark, hvor de bl.a. besøgte VikingDanmark. Her blev de meget inspirerede af, hvordan danske avlsrådgivere kunne sætte den rigtige avlsstrategi ved hjælp af SimHerd-beregninger. ”Vi i TINE Rådgivning tog SimHerd i brug i 2023 efter en lang proces med at tilpasse modellen til norske forhold. Det var en lærerig rejse som tydeliggjorde, hvor forskellige udfordringer vi har fra land til land, selv når hovedfokuset er malkekoen”, siger Hilde Tveiten, som er avlsrådgiver hos TINE.
Kvoter sætter stadig begrænsninger i Norge
Et kvægbrug i Norge minder på mange måder om et dansk kvægbrug, men markedsvilkårene er meget anderledes. I Norge får landmændene tilskud for hvert dyr i besætningen, så det gælder om at have alle pladser i stalden fyldt. De kan dog ikke bare fylde op med malkekøer og producere masser af mælk, da de stadig er underlagt et strengt kvotesystem og har meget høje byggeomkostninger.
Maksimalt dækningsbidrag pr. staldplads
Derfor er SimHerd-beregningerne i Norge også meget anderledes. I stedet for at fokusere på, hvor meget ungdyrholdet kan reduceres, skal de norske avlsrådgivere sammensætte besætningen, så alle pladser i stalden er fyldt, og hver plads giver højst muligt dækningsbidrag (DB). ”Høje slagtepriser gør, at mange producenter henter indtægter fra kødproduktion ofte med fuld opfedning af tyre. På grund af store geografiske afstande har vi også et begrænset marked for levende dyr”, fortæller Hilde.
Kødkrydskvier insemineres med kødkvæg
Højest muligt DB opnås ved at bruge meget kønssorteret og kødkvægssæd, som det også gøres i Danmark. Forbruget af kønssorteret sæd har været stærkt stigende i de seneste år. For at maksimere DB, og få kabalen til at gå op, er det almindelig praksis at inseminere kødkrydskvier med kødkvægssæd, hvilket resulterer i en kalv, der er 75% kødkvæg. Kødkrydskvierne producerer dermed både en god slagtekrop og en værdifuld slagtekalv.
SimHerd hjælper med at sætte strategien
”SimHerd hjælper os med at navigere i en hverdag med stadig flere valgmuligheder og mange faldgruber. Begrebet "kvieangst" er velkendt hos den norske malkebonde – frygten for ikke at have nok kvier til at fylde stalden og mælkekvoten. Simuleringen af forskellige avlsstrategier gør, at vi kan lægge en langsigtet strategi, hvor der tages højde for mælkeproduktionen, samtidig med at vi optimerer kødproduktionen. Her ligger der store værdier at hente for mange, og det giver god motivation både hos bonden og rådgiveren. Derudover er der meget læring i at se effekten af, hvordan
ændringer påvirker helheden i driften på lang sigt”, fortæller Hilde. TINE har allerede 15 SimHerd-rådgivere fordelt over hele landet og er meget stolte af, at kunne tilbyde norske mælkeproducenter SimHerd-analyser på deres gård. De ser frem til at lære, at udnytte mulighederne i værktøjet endnu bedre i de kommende år.