Nyfødt kalv med mor

Analyse: Hvordan har effekten af Bluetongue været på reproduktionen i danske besætninger?

De første opgørelser på effekten af sensommerens bluetongue-udbrud på reproduktionen ligger klar, og tallene tyder på en lille stigende tendens til, at smittede besætninger oplever problemer med reproduktionen, blandt andet i form af flere aborter. 

Af fagdyrlæge i kvæg Line Fruergaard-Roed, VikingAcademy

Oplevelser fra arbejdet med smittede besætninger har skabt en bekymring for flere aborter både tidligt og sent i drægtigheden. Da VikingDanmark året igennem registrerer, hvor mange køer der insemineres igen efter en positiv drægtighedsundersøgelse, kan disse tal give en indirekte mulighed for at vurdere om niveauet af tidlig fosterdød pludselig ændres på landsplan.

Registreringerne viser en lille stigende tendens på 0,33% i efterårets måneder i 2024 sammenlignet med niveauet for de forudgående 12 måneder. Det tyder derfor på, at der er en lille forøget risiko for tidlig fosterdød med en lille variation mellem besætninger. Forskellene i de enkelte besætninger kan dog også skyldes andre ting. På trods af den lille stigning i antallet af tidlige aborter, kommer geninsemineringerne fortsat på samme tidspunkt, som vi ser normalt, ca. 31 dage efter den positive drægtighedsundersøgelse. Derfor er der ikke noget, der tyder på at køerne har tendens til at ”gå i stå” reproduktionsmæssigt efter den tidlige fosterdød. 

 

Lille stigning i aborter

Niveauet af sene aborter kan vurderes på landmandsindberetninger til DMS. Her vil typisk registreres aborter senere i drægtigheden, som fysisk findes i stalden. Grafen herunder fra januar 2025 viser en stigning i registrerede aborter efterårsmånederne oktober, november og december, hvor der i disse måneder er ca. 200 aborter mere om måneden på landsplan. Denne opgørelse rummer alle registrerede aborter, både i smittede og ikke-smittede besætninger. 

Graf Viser Stigning I Aborter I Efteråret 2024 (1)

Grafen viser en stigning i registrerede aborter efterårsmånederne 2024, hvor der i disse måneder er ca. 200 aborter mere om måneden på landsplan (kilde: Fødevarestyrelsen)

 

Smittede besætninger har et lille fald i IO% 

Opgørelsen over ”Ikke omløber % 56 dage” (IO%) viser, at smittede besætninger i gennemsnit ligger IO% 1,5% lavere for perioden 2024 sammenlignet med egne tal i tilsvarende periode i 2023. Dette tal er måske mindre end frygtet, men tallene dækker også store variationer til begge sider af gennemsnittet. 

De 10% i gruppen, der har klaret sig bedst, har mere end 9,5% point højere IO% end sidste år, mens de besætninger, der har været hårdest ramt, har 16% point lavere IO% sammenlignet med sidste år.

Disse tal stemmer godt overens med det kliniske billede i besætningerne, hvor nogle har været hårdt ramt med mange syge dyr og høj dødelighed, mens andre ikke har opdaget, om virus har spredt sig i besætningen.

Det er dog vigtigt at understrege, at ændringer i IO% i de smittede besætninger, også kan have andre årsager end bluetongue. Det er dog ikke muligt at se i denne analyse, der alene tager udgangspunkt i IO%.  

Ikke Omløber Procent (2)
Fakta Om Opgørelsen (1)

Usikkert at sammenligne besætninger med og uden smitte

Yderligere er der foretaget en overvågning på antistoffer for bluetongue i tankmælken på 164 besætninger fra hele landet, som hverken var vaccinerede eller havde fået konstateret smitte med bluetongue. Alle besætninger i region syd havde antistoffer for bluetongue i tankmælken, mens 52% af besætningerne i region nord havde antistoffer i tankmælken. Mange besætninger har altså haft virusspredning i besætningen uden at have observeret sygdom. Derfor kan det være usikkert at sammenligne smittede og ikke-smittede besætninger.  

 

Nye anbefalinger om bluetongue

En helt ny risikovurdering fra DK-vet viser, at bluetongue-virussen forventes at overvintre i Danmark. På baggrund af det er Landbrug & Fødevarer netop udkommet med nye anbefalinger til håndtering af bluetongue, herunder vaccinationsstrategi. VikingDanmark opfordrer derfor til, at man orienterer sig efter sektorens og myndighedernes anbefalinger i den kommende tid.