Drømmen Har Altid Været At Være Selvstændig

Mathias Hedegaard Hansen

Siden Mathias Hedegaard Hansen som 20-årig fik eget momsnummer, har han drømt om at blive selvstændig mælkeproducent. Da drømmeejendommen, og hans andet hjem, kom til salg var det oplagt at slå til. Mathias er selv opvokset på landet, dog på en ejendom med grise, og ikke langt fra Enegårde, som han i dag ejer. Grisene har aldrig vakt Mathias’ interesse, og ejendommen som han er vokset op på, blev solgt mens Mathias gik i folkeskole pga. sygdom i familien.

 

Af avlsrådgiver Kristina V. Brødbæk

Oplagt ejendom
Under uddannelsen til landmand var Mathias elev flere steder på Djursland, men lærepladsen ved Jens på Enegårde, hvor han også var skoledreng, havde bidt sig fast. I 2013 blev Mathias uddannet agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole, hvor han samtidig tog en merkonom i ledelse. Efterfølgende tog han ud at rejse og arbejdede forskellige steder i ind- og udland, inden han i 2015 købte naboejendommen, med tilhørende 50 ha, der blev lavet om til slagtekalve. Jens og Mathias hjalp hinanden, og da Jens talte om at sælge, gav Mathias et bud på ejendommen, som blev solgt i ren handel i juni 2019. Ejendommen kunne danne rammen om alle de planer og drømme, Mathias havde for hans fremtid som mælkeproducent, og da Mathias allerede havde et indgående kendskab til gården, var valget slet ikke så svært. På daværende tidspunkt var der 123 ha, og en god RDM-besætning med 125 køer. Mathias ejede selv naboejendommen og havde 250 slagtekalve. På gården er der ansat to elever, den tidligere ejer Jens, samt lidt løs hjælp. Mathias laver det meste i marken selv og tager samtidig ud og udfører lidt maskinstation for andre landmænd. Jens’ faste opgaver er pasning af kalvene, observere, flytte dyr i indhegningerne samt sprøjte og sprede
gødning.

 

Udskiftning af besætning
På Enegårde var der en god stald fra 1999 med sand i sengene, to robotter og et fornuftigt produktionsapparat, så derfor var planen, at der skulle køres kontinuerlig drift i tre år. Men allerede efter tre mdr. begyndte robotterne at drille og Mathias måtte udtænke en ny plan. Planen indebar i grove træk, at RDM-køerne skulle udskiftes med Jersey, da de passer bedre til stalden og samtidig opfylder lovkravene gældende fra 2034. Derudover skulle robotterne udskiftes med en malkestald og der skulle udvides til 185 køer. Så i juni 2020 blev besætningen udskiftet med Jersey og besætningen udvidet, den nye malkestald kom ind og slagtekalvene blev udfaset, da Mathias skulle bruge pladsen til sine kvier. Det var svært for Jens, som kun bor 100 m væk, med alle de store forandringer på gården, men efterfølgende kunne han godt se værdien i de gode forbedringer. Ombygningerne på ejendommen fortsætter i en lind strøm og siden det ovenfor nævnte, så er der også ændret i goldkostalden, forbedret dybstrøelsesareal til nykælvere, samt udført plansiloer – det hele er gjort med hjælp fra de ansatte og bekendte. I 2021 blev der investeret i Sense-Hub til alle kvierne samt køerne, så halsremmene påsættes løbekvierne og tages først af, når hun afgår fra besætningen. Der er ligeledes investeret i en SenseHub separationslåge, som gør det nemt at fraseparere køerne.

 

Døren er altid åben
Ejendommene ligger bynært, hvilket også har givet nogle begrænsninger og gjort, at Mathias indimellem må tænke lidt alternativt og optimere i det eksisterende. Samtidig pointerer Mathias, at udover at være hans arbejdsplads, så er det jo også hans hjem, så der skal se ordentligt ud. Dørene er altid åbne for byens beboer, da Mathias ikke har noget at skjule samtidig med, at det giver goodwill hos de lokale. Derfor er det også naturligt for Mathias, at dyrene skal på græs. Førhen var det kun kvierne, som kom på græs, men nu kommer goldkøerne
ligeledes på græs. De malkende køer kommer på motionsfold og fodres bl.a. med frisk græs i sommerperioden. I 2023 åbnede Mathias dørene til "Åbent Landbrug" og han har i flere år holdt åbent, som en del af Djurslandgården, hvor der tre dage i sommerferien er mulighed for at få en rundvisning på en ejendom. Selvom der er sket meget på Enegårde i de år Mathias har ejet den, så fornemmer
man ikke, at der er udsigt til stilstand og heldigvis konkluderer Mathias selv: ”Jeg har ikke fortrudt de valg jeg har taget.”

 

3 GODE RÅD
• Vigtigt med gode sparrings- og samarbejdspartnere, så det rigtige setup udarbejdes hele vejen rundt om ejendom. Åbenhed er vigtigt.
• Find den ejendom, som passer til dine drømme, størrelse, beliggenhed osv. Mathias vil gerne være en del af det hele og kunne passe det hele selv, hvis der er sygdom ved de ansatte.
• Vær klar på udfordringer! De kommer hele tiden, også når man ikke venter det.

 

OM ENEGÅRDE
• 185 Jersey årskøer
• Kg mælk: 8. 766
• Fedt: 520 kg (5,93%)
• Protein: 370 kg (4,22%)
• SenseHub til alle kvier fra løbealder og indtil køerne afgår
• Separationslåge fra SenseHub
• Driver 200 ha med græs, majs, hvede, vår- og vinterbyg
• Foderplanen: Græs, majs, kraftfoder og korn, om sommeren fodres med frisk græs
• Der anvendes 85% Y-Vik Dansk Blåkvæg til køerne og de resterende får X-Vik Jersey