Mest fodereffektive Holstein-ko

Danmarks mest fodereffektive Holsteinko: Resultatet af målrettet avlsarbejde

15.745 kg mælk og syv døtre med +30 i NTM

6071 (VH Bourbon x VH Bahrain) har en historie, der afspejler generationers engagement for kvægavl. Målrettet brug af genomiske tests og skyllearbejde gjorde, at Jørgen Kjelstrup og driftsleder Jørgen Kjær fuldt fortjent fandt sig indhyllet i glimmer på Agromek 2024.

Info Om Den Mest Fodereffektive Holstein Ko
Af avlsradgiver Andreas Nisbeth-Larson

Tre generationer på Kjelstrup 

Kjelstrup, beliggende nær Videbæk, har været i familien Kaasgaards eje gennem tre generationer. Jørgens farfar lagde fundamentet, mens hans far, Jens Kaasgaard, overtog gården i 1966. Selvom Jørgen oprindeligt uddannede sig som mekaniker, voksede hans interesse for landbruget med tiden, og han så mere frihed i at blive selvstændig. I 2002 etablere de et I/S sammen, ham og hans far, og udvidede til 150 køer. 

Siden har gården udviklet sig markant. I dag driver Jørgen Kjelstrup gården med 340 årskøer sammen med sin kone Charlotte, deres fire piger og en hund.

 

Genomisk testet siden 2017 og udført skyllearbejde siden 2018

Avlsinteressen har altid været en del af arbejdet på Kjelstrup. I 2007 overtog Jørgen Kaasgaard fuldt ejerskab af bedriften fra sin far. 

Et vigtigt gennembrud kom i 2015, da VikingGenetics købte tyren VH Bushy, hvilket synliggjorde resultatet af en årrække med godt avlsarbejde. I 2016 blev driftsleder Jørgen Kjær en del af teamet på Kjelstrup, og sammen med Jørgen blev der sat ekstra fokus på systematik og målrettet avlsarbejde. 

I 2017 tog de, de næste store skridt ved at begynde at genomisk teste alle hundyr. Denne beslutning gav mulighed, for en mere præcis selektion af kvierne og har banet vejen, for betydelige fremskridt i besætningens avlsniveau.

Fra 2018 blev skylninger og ET-arbejde en fast del af strategien. Siden da er der årligt blevet skyllet fire til fem køer med resultater, der har varieret fra ingen brugbare embryoner til hele 15 pr. skylning. "Det er lidt som et lotteri" bemærker Jørgen, "Men det vigtigste er at holde fast i processen og ikke miste modet, selv når der er enkelte skuffelser".

 

6071 – et forbillede for fremtidens malkekøer

Et af de mest markante resultater af Kjelstrups avlsarbejde er ko nr. 6071. Født i 2020 og resultat af en skylning. Hun står som et tydeligt eksempel på, hvordan målrettet avl med høj ydelse og fodereffektivitet kan styrke flere generationer. Med VH Bourbon som far og VH Bahrain som morfar har 6071 en imponerende genetisk arv, som har givet resultater, der rækker langt ud over det sædvanlige.

På blot 1,9 år har 6071 præsteret en mælkeydelse på hele 15.745 kg med 4,42% fedt og 3,74% protein. Hendes avlsniveau imponerer med +45 i NTM, 138 i Y-indeks og 131 i sparet foderindeks.

Disse avlsniveauer placerer hende blandt de bedste inden for Holsteinracen. Og med hendes fodereffektivitet er hun både økonomisk og bæredygtig.

Hvad der virkelig gør 6071 bemærkelsesværdig, er hendes fortsatte bidrag til avlen. Hun er blevet skyllet tre gange som kvie og har allerede leveret 13 afkom.

 


 

Kjelstrup, Videbæk 

    • 340 Holstein-årskøer
    • 440 ha jord
    • Seks ansatte
    • Seks Lely-robotter, der blev sat ind i november 2024

 


 

Imponerende døtre – op til +45 i NTM

Hele fire af hendes døtre har et NTM-niveau på +45 og yderligere tre døtre har NTM-niveau over +30. Det er imponerende. Derudover har hun leveret en tyrekalv til VikingGenetics, VH Luby, som ligger på +35 i NTM.

Hendes VH Putur-datter, som ligger på +43 i NTM, er blevet skyllet to gange og har allerede givet 11 afkom – et med hele +53 i NTM. VH Putur-datteren har også leveret flere tyre til VikingGenetics, herunder en VH Sterling-søn.

6071 er ikke blot en ko med imponerende præstationer i stalden. Hun er et symbol på, hvordan avl kan skabe bæredygtig og økonomisk mælkeproduktion. Hendes gener har ikke kun løftet hendes egen ydelse, men også givet et væsentligt bidrag til hele besætningens avlsniveau og effektivitet.

Kjelstrups arbejde med ko nr. 6071 og hendes afkom er et levende bevis på, at en bevidst avlsstrategi med klarlagte mål, betaler sig og sætter standarden for, hvordan fremtidens malkekøer kan se ud – højtydende, fodereffektive og økonomisk bæredygtige.


Køer bliver vurderet på deres fodereffektivitet

I 2021 blev Kjeldstrup en del af CFIT-programmet, der har til formål at indsamle data omkring foderoptag samt vægt ved de lakterende køer. Det første halvandet år var uden brugbare resultater for Jørgen og Jørgen Kjær, men i 2022 begyndte systemet at levere værdifuld indsigt til dem.

Data afslørede store variationer i fodereffektivitet mellem køerne. En førstekalvsko spiste f.eks. 2.500 kg mindre foder i en laktation end en anden med samme 305 dages ydelse.

De detaljerede data bruges nu til at træffe beslutninger om inseminering, slagtning og management.

 

Førstekalvsafdeling kan ses på bundlinjen

Data og erfaringsudveksling har også ført til et nyt projekt, hvor den gamle malkekarrusel og opsamlingsplads var. Her bygges der nu et hold kun for førstekalvskøer. Data fra CFIT viser, at førstekalvskøer optager mere foder og præsterer bedre, når de går for sig selv. Projektet med ombygningen forventes færdigt i foråret 2025.

 

En stor overraskelse på Agromek

November 2024 blev en mindeværdig måned for Kjelstrup, da ko nr. 6071 blev hædret som Danmarks mest fodereffektive Holsteinko på Agromek. For Jørgen og Jørgen, der ellers ikke er til rampelys, var det en stor overraskelse og en endnu større ære. 

Hæderen var en anerkendelse af deres mangeårige indsats for at forene høj ydelse med bæredygtighed.

 

”Det var et øjeblik, der mindede os om, hvorfor vi arbejder så målrettet med avlen” siger Jørgen Kaasgaard. ”Ko nr. 6071 repræsenterer alt, hvad vi ønsker at opnå –  effektivitet, bæredygtighed og en fremtidssikret produktion, kombineret med god genetik”.

 

Kåringen fandt sted i Hal Q, hvor Jørgen og Jørgen Kjær først blev prikket på skulderen og bedt om at komme til ringen, uden de viste hvorfor. Det gik hurtigt op for dem, at det var deres ko, der skulle hædres. Begge var enige om, at det var en særlig vigtig hæder, fordi den ikke kun anerkender en enkelt ko, men også arbejdet med at fremme bæredygtige løsninger i landbruget.

”Køer som nr. 6071 er med til at betale regningerne og samtidig gøre en forskel i den grønne omstilling” siger Jørgen Kjær. ”Vi håber, at denne slags hædringer kan skabe mere opmærksomhed omkring det ansvar, vi har som landmænd”.

 

Køer som 6071 er starten på fremtiden

Hæderen blev ikke kun en fejring af 6071, men også en bekræftelse af de værdier, der driver arbejdet på Kjelstrup. Med fokus på data, avl og bæredygtighed er gården et stærkt eksempel på, hvordan fremtidens landbrug kan udvikles. ”Det her er ikke slutningen, men et skridt på vejen” afslutter Jørgen Kaasgaard. ”Vi vil fortsætte med at arbejde for at skabe en produktion, der er økonomisk stærk – for os og for de generationer, der kommer efter os”.