IMG 3643 Srgb Web

SenseHub™ set fra marken og maskinrummet

Data fra 300 bedrifter havner hos Lars Peter Jørgensen på Vikings kontor. Han holder blandt øje med 770 transponere fra Æblehøjgård, hvor Maja Wollesen dagligt observer sine dyr.

Koldkærgård, Vikings kontor, Skejby

Lars Peter Jørgensens dage følger ofte en rutine. Først tændes skærme, så logges på SenseHub™. Han er således manden, der dagligt overvåger mere end 300 besætninger, der benytter SenseHub™, fra sit skrivebord lidt til højre for indgangen hos Viking.

”Alt efter om der er kvægbrugere, der har ringet på forhånd, gør jeg det at jeg kontrollerer, den alarmliste vi modtager fra vores leverandør, Allflex,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg kigger efter eventuelle gengangere og ellers klassificerer systemet de forskellige alarmer efter, hvor presserende de er. Jeg tager altid det vigtigste først,” siger han.

Æblehøjgård, Svinninge

Klokken 22.00 hver aften kigger Maja Wollesen Jeppesen også på en skærm og på informationer fra SenseHub™. Som udgangspunkt begynder hun dagen i stalden, men hvordan morgenen udfolder sig, afhænger af de oplysninger, som hun har modtaget aften forinden.

”Det er SenseHub™, der styrer, om jeg kan sove længe eller ej,” som hun siger.

I samarbejde med sin svigerfar Arne Jeppesen driver hun Æblehøjgård. I flere år har hun ønsket sig at få SenseHub™ i julegave for at få et godt redskab til både brunst- og sygdomsovervågning.I 2019 skete det så. Både hendes mand, der er 7. generation på Æblehøjgård og hendes svigerfar, var blevet overbevist og 24. december hængte hun halsbånende med trandspondere omkring halsen på kvierne. Op til jul fik køerne transponerne på. I alt 770 dyr fik SenseHub™ i slutningen af december måned.

 

Trak stikket

Vikings kontor

Lars Peter Jørgensen kan blandt andet se, hvis en antenne ikke er tilkoblet. Det har han oplevet. Nogle gange kan et kald til kvægbrugeren løse sagen. Landmanden kan således selv tjekke, om lampen på antennen lyser, og om der er strøm. Det er sket, at grunden til, at antennen
ikke fungerede var, at en ansat havde taget stikket ud af kontakten.

 

Farvel til middagen

Æblehøjgård

Klokken var lidt i 22.00. De ansatte var taget hjem fra gården omkring tre timer tidligere. Selv var Maja Wollesen til middagsselskab hos nogle venner. Det var der, hun fik beskeden fra SenseHub™. En af køerne havde det dårligt.

”Der stod på SenseHub™, at koen var sløj, derfor kørte jeg hjem. Jeg kunne konstatere, at hun havde mælkefeber og gav hende noget kalk, og det lykkedes mig at tage det i opløbet. Koen var vigtigere for mig end middagen, og jeg vidste jo, at jeg altid kunne køre tilbage,” siger Maja Wollesen.

Hun forklarer, at det giver hende ro, at hun ved, at SenseHub™ holder øje med hendes dyr, når hun ikke selv kan være i stalden.

95842680 1626121304206859 347103531269
På Æblehøjgård bruger de kønsorteret sæd til 80 procent af alle dyr. Siden Sensehub er kommet på dyrene, er insemineringsprocenten steget med 40 procent.

Ingen bøvl

Vikings kontor

Nogle gange er det ikke nok at sætte et stik i en kontakt. Nogle gange kræver det en dialog med kvægbrugeren, når Lars Peter Jørgensen opdager et problem på sin alarmliste.

”Jeg forklarer, kvægbrugeren problemet i et sprog, vedkommende kan forstå. Målet er, at der er hurtig respons, og at problemet bliver løst hurtigst muligt,” forklarer Lars Peter Jørgensen.

”Jeg sidder i maskinrummet, og min opgave er lidt ligesom at sikre, at motoren bare kører. At landmanden ikke oplever noget bøvl,” slår han fast.

 

Bedre resultater

Æblehøjgård

Maja Wollesen udtrykker flere gange sin begejstring over systemet. SenseHub™ giver overblik og ro i maven. Samtidig bliver muligheden for at få succes med insemineringen øget, ligesom det i højere grad er muligt at reagere med rettidigt omhu på eksempelvis sygdomme.

Hun sætter pris på, at have stalden med sig i lommen, også selvom det betyder, at hun rent mentalt aldrig helt forlader staldgangen og sine køer. ”Jeg hopper og springer gerne for mine dyr,” slår Maja Wollesen fast.

 

Æblehøjgård ved Svinninge

  • Race: Holstein og DRH
  • Antal årskøer: 608
  • Årsydelse pr. ko (kg EKM): 10.844