Gert 2

Når systemerne taler digitalsk

SenseHub fungerer fint med andre digitale systemer, lyder det fra Gert Aude og Niels Haunstrup.

Danske kostalde bliver mere og mere digitale. Nogle gange kan der opstå forvirring om, hvordan de forskellige systemer taler sammen - eller om de ligefrem kan forstyrre hinanden. Derfor har Vikingnyt været forbi to mælkeproducenter, der bruger teknologien i dagligdagen. Fælles for dem er, at deres køer har SenseHub-transpondere om halsen og bliver
malket i robot. Den ene af de to mælkeproducenter er Gert Aude. Han driver en besætning med 130 RDM-køer et proppelkast fra Aarhus Airport ved Tirstrup.
- I forbindelse med at vi fik nye Lely malkerobotter sidste år, fik vi også SenseHub på vores køer. Det har bare fungeret perfekt siger han.

 

Et spørgsmål om økonomi
I forbindelse med indkøbet af de nye robotter overvejede Gert Aude, hvilke type overvågning, han ville bruge. I sidste ende faldt valget altså på SenseHub. Og det var der et altovervejende argument for.
- Det var simpelthen et spørgsmål om at få den bedste kvalitet til den bedste pris, siger Gert Aude og tilføjer, at det også havde stor betydning, at han ved at købe SenseHub samtidig støttede sin egen forening, VikingDanmark. Han slår samtidig fast, at det er en beslutning, han ikke har fortrudt.
- Der er simpelthen ingen problemer med systemet. Når dyrene er i brunst, får vi en meddelelse, og så kører det derudaf.
Og hvis der er sygdom på vej, får vi en sundhedsalarm et par dage før om, at drøvtygningen falder. Og jo før man kan begynde behandlingen af en ko, der har det skidt, jo bedre, siger den erfarne mælkeproducent og tilføjer, at SenseHub transponderne også bliver brugt til at identificere dyrene i malkerobotten.

 

Ingen problemer
Niels Haunstrup driver Øster Haunstrup ved Herning. I forbindelse med indkøb af nye DeLaval robotter for et par år siden, overvejede han, om han skulle gå fra Heatime til et nyt overvågningssystem. Det, han havde i tankerne, var at udbygge de nye robotter med to moduler, der kan måle celletal og progesteron, der er et hormon, der afslører brunster. Her et par år efter viser de blå transpondere om halsen på Niels Haunstrups køer, hvad beslutningen blev.
- SenseHub har gjort vores dagligdag meget nemmere. Tingene bliver systematiseret, og der er ikke nogen ting, der bare glipper, siger Niels Haunstrup.

Gert 1 Skal Meget Gerne Med
I forbindelse med at Gert Aude fik nye Lely malkerobotter sidste år, fik han også SenseHub på sine køer.

Også han oplever, at de forskellige systemer fungerer godt sammen.
- Der er slet ikke nogen problemer, Systemerne matcher hinanden meget godt. Og så kan de forskellige systemer jo arbejde sammen med DMS, siger Niels Haunstrup og tilføjer:
- Og SenseHub skal ikke redde mange dyr, før det har tjent sig selv hjem.

 

Den afgørende faktor
Netop kombinationen af en fornuftig økonomi og et stærkt system var afgørende for, at Niels Haunstrup valgte SenseHub. Købspris såvel som serviceomkostninger var lavere, og ifølge Niels Haunstrup er det ikke en beslutning, han fortryder.
- SenseHub er genialt. Det er noget, vi er utroligt glade for, og som vi aldrig kommer til at fortryde. Vi har nogle dygtige folk, og vi synes selv, at vi er gode til at se på køerne. SenseHub opdager det bare en dag eller to før os, hvis der et eller andet. Samtidig får vi noget konkret at træffe beslutninger ud fra, siger han.

Fakta om de to besætninger

Niels Haunstrup Gert Aude Antal årskøer: 1.115 Antal årskøer: 125 Årlig ydelse: 11.191 kg EKM Årlig ydelse: 10.494 kg EKM