Page Entry Spot Picturesrefence Content (419X284 Px) (1)

Landbrugsministeren:

Jeg arbejder for at landbrug også kan være ejerledet i fremtiden

Jeg arbejder for at landbrug også kan være ejerledet i fremtiden.

Som bekendt kan opstart af landbrug eller et generationsskifte være en kostbar affære.Det har fået nye ejerformer til at skyde frem. Det er positivt, men spørger man Jacob Jensen, Landbrugsminister fra Venstre, er det stadig vigtigt, at de ejerledede virksomheder fylder i landskabet: ”Det er der, jeg ser det største drive,” fortæller han.


Og drive er det, der har taget det danske landbrug til, hvor vi er i dag. Innovative, risikovillige og nysgerrige landmænd og -kvinder, der har tilpasset sig et tiltagende komplekst marked.
Det skal vi fortsætte med. Men hvordan bevarer man lige motivationen og udsynet, når pressen svømmer over med dårlige historier, og mange politikere tilsyneladende har udset sig landbruget som den helt store syndebuk?

Fremtiden er lys og danskerne vil landbruget

"Det er klart, at den negative presse fylder en del for tiden. Det er ærgerligt.
Men jeg hæfter mig ved, at spørgeundersøgelser i det ganske land viser et noget andet billede. I en nylig undersøgelse fra Epinion og Altinget, mener 63% af danskerne, at landbruget har en tilpas størrelse, og 8% synes endda det optager for lidt af Danmarks areal. Læg så dertil, at Radius, som årligt måler troværdighedsniveauet for forskellige professioner, kan berette, at landmænd rykker et stort hak op på troværdighedsskalaen.
Det synes jeg er rigtigt positivt. De er for eksempellangt foran politikere som mig,” fortæller Jacob Jensen med et skævt smil.
Når man spørger ministeren, hvordan han tror det politiske landskab for landbruget ser ud de næste ti år, er svaret tentativt:
”Jamen jeg tænker over, hvilke områder vi selv kan påvirke. Udviklingen går så voldsomt stærkt lige nu. Der er en del gode spor, der allerede er lagt ud:
Landbrugets 2030-aftale er på plads, vi har fået sat vores målsætninger, og er allerede godt i gang med støtteordninger til f.eks. etablering, tiltag ift. økologi, plantefonde, tiltag ift. biodiversitet og den grønne trepart (forhandlinger om klimaafgiften– forventes afsluttet i maj, red.).”


”Adgangsbilletten er dyr – men jegarbejder på det”

Opstart eller overtagelse af et landbrug er en stor økonomisk mundfuld, og man ser i disse år alternative ejerformer, og en stor klump af ejendomme, der forventes at skulle ejerskiftes inden for de næste ti år. Kravene til størrelse gør adgangsbilletten dyr, og det har Jacob Jensen et stort fokus på at lette: ”For at støtteordninger skal have en reel effekt, skal de være virkbare og hurtige, og samtidigt skal de unge, der starter op, kunne se sig selv i landbruget de næste mange år. Det sidste kræver, at de har en oplevelse af et stabilt politisk grundlag, så de tør løbe de økonomiske risici, de skal, for at starte som selvejende. Det ligger mig derfor meget på sinde, at få nogle aftaler i hus, der rækker langt ud i fremtiden – og ikke bare ændres ved næste valg.”


Er kapitalfonde løsningen?

Men kan landbruget ikke bare ejes af kapitalfonde?
Så er vi vel ude over etableringsproblematikken?
Det mener Jacob Jensen ikke: ”Det er vigtigt, der fortsat er ejerledede landbrug i Danmark. Man har et andet drive, når det er ens eget, og jeg er i tvivl om, hvordan det ville se ud med innovationslysten, hvis vi ingen selvstændige landmænd havde”.

Fortæl ministeren om dit perspektiv på generationsskifte og etablering

Og unge mennesker med drive – og spørgsmål og holdninger – er lige præcis det, Jacob Jensen håber at møde, når han afholder: ”Ministeren Inviterer” på Bygholm Landbrugsskole den 27. november.
Omdrejningspunktet er etablering af egen bedrift. På dagen vil du kunne høre spændende indlæg fra nyopstartede landmænd og gartnere, ligesom Jacob Jensen vil give et oplæg. Du kan tilmelde dig på Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris hjemmeside.

Temadag om unge landbrugere og gartneres etablering (lbst.dk)

Temadag om unge landbrugeres etablering d. 27 november

Temadagen er mandag den 27. november 2023, kl. 8.30-16.15 på Bygholm Landbrugsskole, Hattingvej 49, 8700 Horsens Det er gratis at deltage, og der er fuld forplejning ved tilmelding.