Klovbeskæring af kødkvæg

Opstaldning på dybstrøelse om vinteren og afgræsning på bløde enge om sommeren kan give et lavt slid på klovene, der risikerer at blive forvoksede. Det er blandt grundene til, at dit kødkvæg skal klovbeskæres.

Forvoksede klove
En forvokset klov øger risikoen for, at koen udvikler sålesår, hulvæg eller en anden lidelse i klovhornet. Lidelserne er behandlingskrævende og kan i værste fald føre til udsætning af koen. Hos visse dyr kan man desuden se problemer med deforme klove, som typisk er arvelige defekter. De mest almindelige deformiteter er proptrækkerklove og sakseklove. I alle tilfælde skyldes deformiteten, at klovbenet inde i kloven har en forkert form, der betyder, at hornet ikke vokser normalt og ikke slides normalt. Det betyder, at klove med deformiteter oftere bliver mere forvoksede end normale klove. Det giver en dårligere vægtfordelingen, hvilket kan resultere i skader.

Forvokset klov fra kødkvæg

Undgå avl med deforme klove
Et dyr med eksempelvis proptrækkerklove vil have problemet resten af sin levetid, og der er stor risiko for, at den vil give klovformen videre til sine kalve. Du skal derfor undgå at avle videre på dyr med deforme klove. En foldtyr, der avler kalve med ekstreme proptrækkerklove, kan potentielt ødelægge en hel årgang af dyr.

Klovlidelser hos foldtyren kan desuden resultere i dårlig reproduktion, da en tyr med ondt i kloven kan ende med at springe mindre, og færre køer dermed vil blive drægtige.

Den bedste måde at håndtere forvoksede eller deforme klove på, er at få klovene undersøgt og beskåret en eller flere gange årligt af en klovbeskærer. En klovbeskærer har erfaringen i og udstyret til at kunne rette op på en dårlig klovform og kan forebygge, at skader opstår og udvikler sig.

Proptrækkerklov

Stressede situationer
Det er ofte et stort problem, at kødkvæg ikke er vant til at blive håndteret. Derfor er det ofte en stressende situation for både koen og dyreejeren, når kreaturerne skal drives sammen og fikseres i en klovboks. Det kan føre til farlige situationer for både klovbeskærer, dyreejere og koen. Det er derfor vigtigt at gennemtænke setuppet, inden klovbeskæreren ankommer.

Aftal på forhånd med klovbeskæreren, hvad denne forventer af dig som dyreejer og sørg for at afsætte god tid. Klovboksen skal bruge strøm, så der skal være adgang til et 380 volts udtag, og der skal være adgang til vand, så boksen kan vaskes efterfølgende. Ofte foregår klovbeskæringen efter fyraften eller lørdag formiddag, hvor alle gerne vil have arbejdet overstået hurtigst muligt, og det er frustrerende for alle, hvis dyrene ikke er fanget og ikke kan håndteres. Sørg derfor for at alle dyr, der skal beskæres, er samlet, da dyrene hurtigt lugter lunten, og derfor ikke vil drives hen imod klovboksen, når først klovbeskæreren er i gang. Nogle steder kan du låne ekstra låger og mobile fangefolde, der kan gøre det lettere at samle dyrene.

Kødkvægsko i klovbeskæringsboks

Lav en smal drivgang
Det er en fordel, hvis man kan lave en smal drivgang med høje sider, således dyrene ikke kan vende sig. Det kan enten være inde i en stald eller med ekstra gitre ude på marken. Det kan desuden være en fordel at have en form for afskærmning, inden kreaturerne skal gå ind i klovbeskæringsboksen, således de ikke kan se, hvad der foregår i boksen, hvilket kan gøre dyrene unødigt bange. Er dyrene vant til at gå i grime, kan man trække køerne ind i boksen, men ellers er det lettere at drive dem ind igennem klovboksen. Sørg gerne for at der er ekstra mandskab til at drive dyrene frem så, dig og klovbeskæreren ikke står alene med det hele.  

Tag en snak med din klovbeskærer eller dyrlæge, hvis du er i tvivl om dyrene trænger til at bliver beskåret. Brug altid en uddannet klovbeskærer og ring i god tid, da klovbeskærere ofte har deres kalender booket flere uger ud i fremtiden. Bliver det gjort rigtig, behøver klovbeskæring ikke at være stressende for hverken mennesker eller dyr, og en årlig beskæring kan potentielt forlænge dine dyrs levetid med flere år.