Morten Dalby Img 7832

Husmanden og Landbrugsdirektøren

Mød Morten Dalby Jensen, der driver en af landets største Jerseybesætninger nemlig Østerbygaard ved Hovborg i Sønderjylland.

På vores vej mod staldene glæder Morten Dalby Jensen sig over asfalten, der i dag dog ikke kommer til sin ret. Det er en næsten tør sommerdag, og ingen staldgange behøver at frygte for at blive overfaldet af pløre. Staldens gardiner er rullet op, store propeller spreder luft fra loftet og nogle køer venter på foder, nogle på at bliver malket, mens andre slænger sig i båsenes sand. Tre gange om dagen bliver der malket i malkestalden, og næste malkning nærmer sig. Når Morten Dalby Jensen bevæger sig rundt på staldgangene, får ikke kun køer, kvier og kalve hans opmærksomhed. Hans telefon er ganske levende, og møder han en medarbejder, har Morten Dalby Jensen som regel en besked, der skal gives.

Mere end et tal
Morten Dalby Jensen har rundet 30 år. Et skarpt hjørne for nogle, men for den stadig unge landmand vist mest et tal. Hvad der derimod ikke blot er et tal, men derimod et tal med særlig betydning er antallet af køer på gården. 1.000 Jerseykøer er der. Morten Dalby Jensen tøver med at sige det, han kan ikke lide cifret. Faktisk foretrækker han at sige, at der er 999 køer. Det lyder ikke af så mange, påpeger han. - Og jeg er jo den samme husmand, som da jeg havde 200 køer, siger Morten Dalby Jensen.

Ikke alle er enige i den betragtning. I en artikel fra Vækstfonden, bliver Morten Dalby Jensen konsekvent kaldt for ”Landbrugsdirektøren”

- Men er du husmand eller landbrugsdirektør?

- Det er nok 50/50, siger Morten Dalby Jensen efter en tænkepause og fortsætter:

- Tag for eksempel i dag. Det er en helt normal torsdag. Vi har fået afhornet kalve, køerne bliver malket, og der bliver muget ud hos kvierne. Alt sammen til trods for, jeg taler med dig og har haft besøg af dyrlægen. Det er den store forskel. Før skulle jeg gøre alting selv. Nu har jeg 13 medarbejdere, og jeg er mere lidt over det hele. Hvis eksempelvis en vandkop går i stykker, så skal jeg sørge for, at den bliver lavet. Jeg får de sidste tråde til at hænge sammen. Det er en spændende opgave. Morten Dalby Jensen understreger dog, at han altid er med over morgenmalkningen, hvor de nykælvede blive malket. Han forklarer endvidere, at han sætter stor pris på tiden før klokken 7 og efter klokken 17. Her ringer telefonen mindre, og der er færre udefrakommende besøg på bedriften. Det giver ham bedre mulighed for at udføre praktiks arbejde, og han blander eksempelvis ofte selv foder.

IMG 7803

Morten Dalby Jensen

Avlsarbejdet
Avlsarbejdet lader han dog Viking holde styr på.

 - Engang gik jeg meget op i at have store og flotte køer. Det er der lavet om på nu. Nu har jeg fokus på en god produktion med sunde køer, siger Morten Dalby Jensen og fortæller, at det drejer sig om at lave køer, der er så problemfri som muligt.

- Det vil blandt andet sige, de har god yversundhed og ukomplicerede kælvninger, siger han. Morten Dalby Jensen går desuden op i, at alderen i besætning er høj.

- Der er mere mælk i gamle køer, siger han. Morten Dalby Jensen har en udskiftningsprocent på blot 17 procent, og han har luft til at lave en del kvier til salg. Her støder han dog på en mindre udfordring. Da han var helt ung, ville han gerne gå egne veje og lave noget anderledes. Derfor brugte han canadisk genetik. Nu arbejder han på at avle den væk igen, så Vikings genetik står tilbage.

- Dansk genetik sælger bare bedre, slår han fast.

Fakta:
Østerbygaard ved Hovborg, ejet af Morten Dalby Jensen
Antal årskøer: 1.000
Årsydelse pr. ko: 11.415