Untitled Design (64)

VJ Lagoa P – en pollet Jersey-tyr fra klippeøen

På Risholm er der i mere end 20 år arbejdet på at avle gode, pollede Jersey.

Sammen med sin far, Henning Ambrosen, driver Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen gården ”Risholm”, der ligger ved Hasle på Bornholm. På bedriften er et stort fokus på pollethed, senest eksemplificeret ved salget af VJ Lagoa P.
- Det var min far, der begyndte med de pollede tyre for 20 år siden, siger Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen og tilføjer, at han overtog ansvaret for bedriften i 2016.
- Vi har insemineret mange køer med sæd fra pollede tyre, og vi stopper sikkert ikke, før at alle vores køer er pollede. Det har altid hængt min far ud af halsen at skulle afhorne kalvene. For få år siden, var der jo ikke noget med smertestillende medicin eller noget, men det var jo et arbejde, der skulle gøres. Så hvis vi kan slippe for at afhorne, er der mange fordele ved det. Det handler både om dyrevelfærd, og om at få en lettere arbejdsgang, fortsætter Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen.


Er kommet godt med
Jersey er måske ikke den race, der er længst fremme, når det gælder pollede tyre. Det forsøger man at ændre på Risholm.
Bedriftens avlsrådgiver har i den forbindelse været en vigtig samarbejdspartner i forhold til både at opnå en øget andel af pollede køer i bedriften og samtidig at få en tilfredsstillende avlsfremgang.
- I begyndelsen var der ikke mange pollede tyre med høje indekser at vælge mellem, og vi avlede efter pollethed på bekostning af mælkeydelse og andre indekser. Men nu er vi kommet godt med. De bedste Jersey-tyre er fortsat ikke pollede, men hvis vi fortsætter sådan her, så bliver de pollede tyre også rigtig gode tyre inden længe.
- Men pollethed har altid vægtet højest hos min far. At vi er nået så langt blandt andet med VJ Lagoa P. Det er min fars fortjeneste. Det er vigtigt, at du skriver det, understreger Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen og fortsætter:
- Jeg havde nok ikke været så standhaftig, som han har været. Min far har altid gået meget op i avl og dyrskuer. På bedriften har der været et balanceret avlsarbejde, hvor der både har været fokus på at opretholde en fornuftig ydelse med velfungerende køer og at opnå pollethed.
- Det er svært at sige, hvad omkostningen ved at satse på pollede tyre har været. Vi har solgt en del pollede tyre til Viking, så på den måde har vi fået lidt til dækningsbidraget, og så er avl bare utroligt spændende, siger Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen. I alt otte pollede tyre er i øvrigt blevet solgt fra Risholm til Viking.


Et vigtigt barometer
På Risholm er man gået fra robotter til malkestald. Det har også påvirket avlsmålene.
- Vi går stadig efter gode malkeorganer i avlsstrategien, men nu er en hurtig malketid også blevet et vigtigt barometer, siger Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen, og selvom udbuddet af pollede tyre med høje indekser måske ikke er helt det samme som ved andre racer, så er Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen nu glad for Jersey, og han kunne ikke drømme om at skifte race.
- Jersey-koen er en holdbar ko med gode lemmer. Den er effektiv og let at arbejde med, der er ikke så meget at flytte rundt på, og jeg har læst, at en Jersey-ko ikke er så klimabelastende som de store racer, siger Jørgen Peter Skovgaard Ambrosen.

VJ Lagoa P (VJ Luxi) Edited (1)
VJ Lagoa P. Ny pollet top-tyr med både BB og A2A2 i kaseiner

Kort om bedriften

Der er 180 årskøer på Risholm, og der er ingen planer om at udvide. Den gennemsnitlige årlige ydelse er på 10.254 kg EKM. Der er fokus på at holde avlsværdierne på de bedste hundyr ved at bruge de aktuelle toptyre, der bliver kombineret med aktuelle pollede tyre. Resultatet af dette strategiske fokus ses i besætningen, hvori en stor del af køer, og kvier er pollede. Siden 2013 er alle kvier blevet gentestet for at få det bedste overblik over dyrenes styrker og forbedringspotentiale, hvilket danner grundlag for vægtningen i avlsplanen.