Anders Levring Rev

VikingDanmark på vej mod ejerskab i en europæisk kvægavls-forening

VikingDanmark på vej mod ejerskab i en europæisk kvægavlsforening

VikingDanmarks bestyrelse samt de danske kvægbrugere i VikingGenetics’ repræsentantskab har netop godkendt, at VikingGenetics kan blive en del af en ny europæisk kvægavlsforening.

VikingDanmark ejer sammen med finske og svenske kvægbrugere VikingGenetics. Det er netop blevet godkendt, at VikingGenetics kan indlede processen om en fusion med Evolution og Masterrind, der er ejet af henholdsvis franske og tyske kvægbrugere.

Vejen er derfor banet for en ny, europæisk kvægavlsforening, der repræsenterer 53.000 kvægbrugere. Kvægavlsforeningen får navnet Arcowin.

Sidste år indgik VikingGenetics, Evolution og Masterrind et tæt avlssamarbejde med samme navn. Samarbejdet har tydeliggjort markante fordele ved en egentlig fusion og nu er det så vedtaget af de tre partnere, at det er den retning, der skal arbejdes intensiv imod.  Der er nemlig vedtaget en ”Intent to Merge” og såfremt det videre arbejde forløber planmæssigt, vil fusionen træde i kraft pr. 1. januar 2022.

- Vores fokus er altid at sikre mest mulig værdi i hver enkelt sæddose. Fusionen gør, at vi netop kan øge værdien af sæddoserne og derved sikre en større avlsfremgang, forklarer bestyrelsesformand for VikingDanmark, Anders Levring.

- Det skyldes, at medlemmerne først og fremmest får adgang til den bedste genetik til en konkurrencedygtig pris, tilføjer han.

Ingen indflydelse på dagligdagen

Spørger man til, hvordan danske kvægbrugere ellers kommer til at mærke, at VikingGenetics bliver en del af et europæisk selskab, så tager Anders Levring en tænkepause.

- Sagen er den, at VikingGenetics først og fremmest har stået for indkøb af de bedste tyre samt produktionen af sæden. Det sker nu i et europæisk fællesskab. VikingDanmark yder fortsat den daglige service, besøger landmanden og tager en tur på staldgangen. Alt det ændrer sig ikke, siger Anders Levring og tilføjer:

- Det er fortsat os, det vil sige de danske kvægbrugere, der 100 procent ejer VikingDanmark. Og navnet VikingDanmark og de ydelser, vi kender, fortsætter helt uændret. Vores vigtigste opgave i VikingDanmark er som altid at levere mest mulig værdi til den enkelte kvægbruger.

En plads ved bordet

Ifølge bestyrelsesformanden betyder fusionen, at medlemmerne i VikingDanmark qua Arcowin får en styrket position på verdensmarkedet. De nordiske kvægbrugere står således stærkere i et europæiske kooperativ, end de ville gøre alene i VikingGenetics.

- Ved at være en del af fusionen, så får vi, der repræsenterer de danske kvægbrugere, en plads ved bordet, når der skal tages beslutninger om fremtidens kvægavl, understreger han.

Muligheder i udvikling

Også VikingDanmarks administrerende direktør Hans Peter Bay ser store muligheder i samarbejdet i forhold til udviklingen af kvægsektoren.

- Der vil eksempelvis være endnu flere ressourcer til rådighed til udvikling og forskning, siger Hans Peter Bay.

- Der er imidlertid en ting, jeg meget, meget gerne vil understrege. Fusionen får ingen betydning for vores dagligdag og samarbejde med danske kvægbrugere. Vi i VikingDanmark arbejder fortsat for at sikre, at hver enkelt af vores medlemmer får den bedst mulige genetik og service, siger Hans Peter Bay og tilføjer, at inseminører, rådgiver og alle andre i VikingDanmark fortsat kun er et enkelt opkald væk akkurat som nu.