Design Uden Navn(6)

VH Sage PP – en spændende tyr fra Enghavegaard

Brødrene Mogens og Martin Vetter Jensen udvikler løbende deres bedrift, så de kan få den højest mulige mælkepris. Fokus er også på A2A2 og polledhed.

På Enghavegaard ved Allingåbro på Djursland er der et skarpt fokus på at få en besætning, hvor alle malkekøer på sigt er pollede og A2A2.

Enghavegaard er en økologisk bedrift med 360 årskøer, og i øjeblikket er 60 procent af køerne A2A2. Avlsarbejdet med at få pollede køer i stalden på sigt, der er A2A2, har resulteret i en spændende tyr til Viking, nemlig VH Sage PP med +30 i NTM. VH Sage PP er at finde på brugsplanen, og han er et godt bud på en tyr med en lidt anderledes profil, da den både er pollet og A2A2.

Farens fortjeneste

At der er kommet en tyr som VH Sage PP ud af det daglige avlsarbejde på Enghavegaard er lidt af en tilfældighed, forklarer Mogens Vetter Jensen, der sammen med sin bror Martin Vetter Jensen, driver Enghavegaard I/S. Det var brødrenes far, der begyndte arbejdet med at få pollede køer på bedriften. Mogens Vetter Jensen sender derfor en stor del af æren videre til ham.

- Det er da flot, at der er kommet sådan en tyr ud af en almindelig besætning som vores. Og det er da dejligt, at vi kan være med til at bidrage til dansk kvægbrug med en lille brik, siger Mogens Vetter Jensen.

- Men jeres far ville være blevet meget stolt, indskyder brødrenes mor. Brødrene overtog Enghavegaard i 2017, og deres fokus er på produktionen. Det handler om fremtidens forbrugere og om økonomi.

- Vi prøver at fornemme, hvordan efterspørgslen udvikler sig i forhold til vores produktion, og så placere os der, hvor vi har mulighed for at få den højeste mælkepris, siger Mogens Vetter Jensen og forklarer, at han overlader det meste af avlsstrategien til sin avlsrådgiver.

- Jeg har ikke overskud i hverdagen til for alvor at gå op i detaljerne i avlen, men jeg nyder hver gang, jeg ser en flot og velfungerende ko, siger kvægbrugeren.

DSC06705

Et klart mål

 Noget af det, Mogens Vetter Jensen ser i horisonten er, at forbrugerne måske begynder at stille spørgsmål ved afhorning. Det er kraftigt medvirkende til bedriftens stærke fokus på pollethed.

 - Jeg synes, det er træls at afhorne, og så er jeg bange for, at vi en dag ikke må afhorne dyr i økologiske besætninger, siger han.

 - Målet er ikke at skulle afhorne en eneste ko. Hvis en ko er dobbeltpollet, vil al afkom få minimum et P, tilføjer han og understreger, at selvom både A2A2 samt pollethed er opmærksomhedspunkter, så bliver der ikke gået på kompromis med avlsfremgangen og avlsmålene, hvor der især er fokus på sunde, frugtbare køer.

 - Vi har et rigtigt fint samarbejde med Bjarke (avlsrådgiver, red.). Han kender vores bedrift utrolig godt, og nogle af de køer, der skiller sig ud, husker han snart bedre end os selv. Han er meget engageret,

og hvis der kommer nogle, gode pollede tyre, så snakker vi altid om det, siger Mogens Vetter Jensen og tilføjer, at avlsrådgiveren altid holder insemineringsplanen ajour.

Et af bedriftens strategiske mål er at øge holdbarheden og derved reducere opdrættet. I staldsystemet er der sand i sengebåsene for at øge velfærden og køernes produktive levetid.

En anden måde at introducere pollethed og A2A2 i stalden kunne være gennem indkøb af dyr, men det er ingen reel mulighed på Enghavegaard.

- Det er en lukket besætning, hvor vi ikke køber dyr ind på grund af risikoen for smitte, siger Mogens Vetter Jensen.

 

Kort om bedriften

Enghavegaard I/S har 360 økologiske Holstein køer, der ligger med en gennemsnitlig årlig ydelse på 12.000 kg EKM. Avlsstrategien er bygget på brug af tyre, der udelukkende har beta-kasein-typen A2A2 samt stor anvendelse af tyre med pollede gener. Der bliver anvendt kønssorteret sæd til alle kvier og til de bedste 1. og 2. kalvs køer. Opdrættet bliver tilpasset med brug af Charolais-sæd på de avlsmæssigt dårligste køer.