Untitled Design (13)

Toptyren VH Putur og den stærke ko-familie

Lars Bonde har tillagt tyren VH Putur. Både mor og mormor malker fortsat.

VH Putur er historien om, hvordan man gennem genomisk test kan finde noget godt arvemateriale, som man ikke anede gik rundt i ens bedrift. Dette er ingen ny historie, men uanset hvor mange gange den bliver fortalt, har den relevans. Både for den enkelte kvægbruger, som kan hæve besætningens niveau, men også dansk for kvægbrug som helhed. Gode ko-gener gavner som bekendt alle. Det er blandt grundene til, at vi stiller skarpt på Lars Bondes besætning ved Aulum. Det er nemlig herfra, toptyren VH Putur stammer.

 

Fundet via genomisk test

Moren til VH Putur blev opdaget, da der blev foretaget genomisk test på interessante køer og kvier i Lars Bondes besætning. Moren blev skyllet, og ud af skylningen kom ti drægtigheder, der blev til otte tyre og to kvier. Den ene af tyrene var VH Putur.

- Vi har skyllet i et godt stykke tid, og jeg var lige ved at miste modet, men så kom VH Putur heldigvis. Og jeg må sige, at jeg blev meget glad, fordi det er lykkedes at få en tyrekalv gennem nåleøjet, siger Lars Bonde og forklarer, at salget af tyren giver mod på mere i forhold til skyllearbejde.

- Det er nødvendigt, at der falder lidt af en gang imellem, som han formulerer det.

Moren til VH Putur malker fortsat og gav 14.500 kg mælk i første laktation med imponerende fem i fedtprocent. Mormoren malker ligeledes i besætningen. Hun er i fjerde laktation og holder med 20 i NTM og 14.500 kg mælk sig fortsat ganske godt. Det er med andre ord en stærk familie, som VH Putur udspringer af.

 

Interesseret i avl

Lars Bonde har også tidligere solgt tyre til Vikings avlsprogram. Disse salg ligger imidlertid mange år tilbage. Han har også udstillet køer på dyrskuer, for avlsarbejde interesserer ham.

- Det er ikke sådan, at jeg er vild og blodig, men jeg følger da lidt med i, om der kommer nogle gode tyre eller køer, når der kommer nye tal, siger han og forklarer, at han bringer disse informationer med til avlsrådgiveren, og at han sammen med avlsrådgiveren efterfølgende drøfter forskellige muligheder i forhold til tyrevalg. I forhold til avlsstrategien er fokus primært på at lave nogle produktive køer.

- Det vil sige køer med en fornuftig malketid, gode lemmer og et godt yver. En god ydelse er dog vores førsteprioritet, siger Lars Bonde, der understreger, at han holder af at se en flot dyrskue-ko.

 

Et skulderklap

Tilbage til det med genomisk test. I øjeblikket bliver kun kvier fra spændende ko-familier og specielle afstamninger genomisk testet. Lars Bonde overvejer kraftigt, om alle kvier skal genomisk testes systematisk. Dette vil nemlig betyde, at Lars Bonde får et godt værktøj, når der skal laves selektion. Og skulle der blive fundet andre spændende køer, som med tiden kan kaste gode tyrekalve af sig, så gør det heller ikke noget.

- Det er da spændende, når man rammer noget rigtig genetik. Og det er et skulderklap, når det lykkes at sælge en tyr til Viking. Jeg synes, det er spændende, hvis jeg kan være med til at lave de tyre, der fremadrettet skal bruges i dansk mælkeproduktion, siger Lars Bonde.

Lars Bonde 16
Lars Bonde

Kort om bedriften

Lars Bonde har i alt 1.600 årskøer fordelt på to ejendomme. Hans gennemsnitlige ydelse ligger på 11.000 kg EKM. Lars Bonde bruger 60 procent kødkvæg og 40 procent kønssorteret på køerne samt kønssorteret på de to første insemineringer af alle kvier.