Hero Mortensallingbojsen

Morten nyder livet i stalden

Morten Salling Bojsen har fokus på detaljerne og den enkelte ko.

Jeg er jo nærmest vokset op med en foldtyr i stalden, siger Morten Salling Bojsen med et drilsk smil på læben og et drilsk blik i øjnene. Bemærkningen er til dels et svar på, hvorfor han sin unge alder taget i betragtning ikke i højere grad omfavner den teknologi og de hjælpemidler, der brager frem. Mest er bemærkningen dog en stikpille rettet mod hans far. Alle sidder vi i lokalet, der tjener som frokoststue og kontor. Engang havde hans far køer i bindestald på nabogården, hvor Morten Salling Bojsen er vokset op. Nu er det kartofler, det handler om i Morten Salling Bojsens barndomshjem. Lige nu får jordens guld lov at passe sig selv. Faren er kigget over til sin søn for at få en kop formiddagskaffe.

 

En rude og to skærme

I lokalets ene ende er et skrivebord samt en rude. Således er det muligt at taste på computeren, passe papirarbejde og have visuel kontakt med køerne på én gang. Sagen er den, at Morten Salling Bojsen ikke helt har overgivet sig til teknologien. Han vægter nærværet med koen og dens potentielle udfordringer højt. Han er imidlertid begyndt at få øjnene op for de muligheder blandt andet digitalisering giver.

Morten Salling Bojsen har efter lang tids tilløb og ikke uden en vis skepsis eksempelvis sat SenseHub på alle dyr. Nu er han svært begejstret for systemet og teknologien, der har gjort en praktisk forskel. Faktisk er han så glad for Sense- Hub, at han har købt en god håndfuld transpondere, der hænger klar i stalden og venter på at få lov til at høste data. Han har købt ekstra transpondere, så han er sikker på ikke at komme til at mangle. SenseHub vender vi tilbage til.

Samtidig er Morten Salling Bojsen utrolig glad for at kigge på køer. Når han derfor bliver spurgt til paradokset i, at han trods sine gode erfaringer med digitale hjælpemidler er tilbageholdende med hensyn til at benytte sig af andre, så er ønsket om selv at være helt tæt på koen en del af svaret. Det er også en del af svaret på, hvorfor Morten Salling Bojsen ikke drømmer om et kæmpelandbrug, men langt henad vejen er glad for størrelsen på sin bedrift.

 

Holdbarhed er vigtig

Det meste af vores snak foregår derfor i stalden og ikke i frokoststuen. Det er ingen tilfældighed, for det er i stalden, Morten Salling Bojsen trives bedst. Rude i kontoret eller ej. Han kan godt lide at betragte køer, uden der er glas imellem dyret og hans blik. Han falder dog ikke længere i svime over dyrskue-køer. Det handler om produktion og om at få noget mælk i tanken.

- Men bundlinje og faglig tilfredshed hænger sammen, siger Morten Salling Bojsen og forklarer, at sundhed og køernes trivsel er et vigtigt tema på bedriften. Sunde køer giver ham en tilfredshed – og sunde køer har en højere ydelse og en længere holdbarhed i besætningen.

- Holdbarhed er vigtigt, understreger Morten Salling Bojsen.

 

SenseHub

Og det er ikke mindst her, at SenseHub kommer ind i billedet. Systemet er med til at forbedre sundheden og frugtbarheden på bedriften, fordi man får besked, så snart en ko ikke er på toppen, påpeger Morten Salling Bojsen.

- Vores ansatte har fået at vide, at så snart der er en sundhedsalarm, skal koen gå i dybstrøelse, siger han og påpeger, at SenseHub er et næsten uundværligt værktøj.

- SenseHub skal blandt andet have æren for, at vi er kommet ned på en kodødelighed på 1,4 procent gennem de sidste to år. Før var den 5,2 procent, siger han og uddyber:

- Før vi fik SenseHub, fangede jeg nødvendigvis ikke, hvis en ko ikke tyggede drøv. Det gør vi nu, og er det tilfældet, ryger den i dybstrøelse, og det første, vi gør om morgenen, er at tage dens temperatur og vurdere, om den skal behandles. Bagefter kan vi på SenseHub se, om koen får det bedre, og vi får bekræftet, om vores behandling er den rette, eller om vi skal sadle om. Ifølge Morten Salling Bojsen er SenseHub desuden et godt værktøj i forbindelse med goldkøerne.

- Hvis der er et større dyk i drøvtygningen hos goldkøerne, opdager jeg det med det samme, og jeg når at ændre foderblandingen. Tidligere opdagede vi først den slags efter kælvning, siger han og forklarer, at det kunne resultere i mælkefeber.

- Og har du fem eller ti køer, der har mælkefeber, så risikerer du, at en af dem dør.

- Så jeg vil gerne dele budskabet: Få SenseHub på køerne. Mere er der ikke at sige.

IMG 7597
Morten Salling Bojsen bruger kønssorteret Holstein på kvierne ved de første to insemineringer. Herefter bruger han kønssorteret på den bedste halvdel og kødkvæg på den ringeste. Avlsmålet er middelstore køer med funktionelle malkeorganer og god sundhed samt frugtbarhed. Avlsstrategien drøftes løbende med avlsrådgiveren. Bedriften har 502 køer og en årsydelse på 11.854 kg EKM per ko.