IMG 8060

En rigtig ko-mand

En god håndfuld tyre har Flemming Petersen solgt til Viking. Seneste skud på stammen er en dobbeltpolled tyr.

Flemming Petersen er en mand, der kender sine køer og deres afstamning en hel del led bagud. Ofte har han været på dyrskuer, og det ikke kun for at præsentere sine dyr, men også for at bedømme andres. Senest blev han for halvandet års tid siden hevet ind som dommer til Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa.

Han beskriver kort og godt sig selv som en rigtig komand.

- Jeg ved godt det ikke er sådan, det er mange steder, men sådan kan jeg godt lide det, siger han og forklarer, at han bruger sin viden til at finde de rigtige tyre.

- Næsten alle tyre kan bruges, hvis bare man har den rigtige ko, mener han og understreger vigtigheden af ikke at begå fejl. Vælger man en ringe majssort, kan man så en ny næste forår. Vælger man en ringe tyr, vil generne blive i besætningen i generationer, påpeger han.

Når de nye brugsplaner kommer, så sidder Flemming Petersen klar.

- Det er min hobby; jeg kan godt lide at nørde, forklarer han og tilføjer, at han godt kan lide køer med et godt eksteriør, som ville kunne gøre sig på et dyrskue, men at de funktionelle egenskaber, som eksempelvis sundhed og ydelse, er mindst lige så vigtige, hvilket avlsstrategien også afspejler.

Byder op til dans
Flemming Petersen lægger ikke skjul på, at han gerne byder rådgiveren op til dans, når det gælder valg af tyre. Det er således ikke kun rådgiveren, der har interessante bud på tyre med, når avlsstrategien skal lægges fast.

Det samme har Flemming Petersen, og så bliver der argumenteret frem og tilbage, indtil der bliver truffet et valg. Samtalen finder sted i stuehusets køkken, inden vi fortsætter ud i stalden og ud til det, det i virkeligheden handler om. Avlsrådgiver Torben Nørremark, Viking, varmer sig over en kop kaffe og genkender billedet af Flemming Petersens engagement.

Torben Nørremark understreger dog, at det kun skærper ham, at han bliver udfordret; og det gør Flemming Petersen. Den erfarne kvægbruger lægger ikke skjul på, at han gerne bruger tyre, der avler efter polledhed. VH Luigi P og VH Liam P er eksempelvis to pollede tyre opdrættet af Flemming Petersen, der ligeledes netop har solgt en homozygotisk polled tyr til Viking.

IMG 8176
Flemming Petersen og avlsrådgiver Torben Nørremark fortsætter diskussionen i stalden.

Holder et vågent øje
VH Sparky, VH Brixton samt VH Boise er også tyre fra Flemming Petersen, og han forklarer, at hver gang han sælger en tyr, så er det et skulderklap. Men han holder også et vågent øje med, hvordan tyrene præsterer.

- Sælger man en tyr, der ikke indfrier forventningerne, får man det også at vide. Det garanterer jeg. Det er noget, vi går op i, siger han med et smil.

Skal have ordentlige forhold
I øjeblikket er der 150 køer på bedriften, men Flemming Petersen er i fuld gang med at bygge en stald og udvide til det dobbelte antal køer. Der bliver således langt flere køer, der kræver hans opmærksomhed og langt flere generationer at huske. Til førstnævnte får han imidlertid hjælp.

- Jeg har fået SenseHub; det er noget af det bedste, jeg har investeret i. Jeg ved godt, der findes andre systemer. Men SenseHub fanger bare alt, siger han og forklarer, at SenseHub eksempelvis hurtigt og effektivt opdager dyr, der ikke er på toppen. Netop køernes sundhed ligger ham på sinde – og er derfor også prioriteret avlsmål.

- Køerne skal have ordentlige forhold, så kan de give mælk alle steder. Det handler om de bløde værdier, og jeg vil have sunde køer. Jeg hader, hvis mine køer bliver syge, siger han.

Fakta:
Ejet af Flemming Petersen
Antal årskøer: 154
Årsydelse pr. ko: 12.421 kg EKM