IMG 1897

VJ Domino – En ny tyr fra Martin Van Vliet

Martin Van Vliet er i gang med en proces, der skal gøre hans besætning til en ren Jersey-besætning.

Martin Van Vliet er i gang med en proces, der skal gøre hans besætning til en ren Jerseybesætning.

Martin Van Vliet slår straks et smut forbi computeren i stald-kontoret, da vores snak er ved at være forbi. Kort forinden stod vi i stalden, hvor en vis mangfoldighed hersker. Martin Van Vliet har både Holstein-køer, Jersey og krydsninger af de to racer gående i sin stald. Og det er akkurat oplysninger om en af krydsningerne, Martin Van Vliet ønsker at kaste et blik på i DMS. Den krydsede ko, nummer 4085, gør det nemlig ganske godt, og et spørgsmål trænger sig på – hvor godt gør koen det egentligt?

Skulle lige se tallene
Det er imidlertid ikke krydsnings-køerne, der er årsagen til, at vi besøger Martin Van Vliet i dag. Han har således tillagt den nye toptyr VJ Domino med NTM +27 og den nye pollede tyr VJ Martin P med NTM +12.

- Jeg har altid godt kunnet lide avl, siger Martin Van Vliet, og da de nye avlsværdital blev offentliggjort, sad han da også klar ved skærmen.

- Jeg var inde at kigge ved 5.30-tiden. Jeg skulle da også lige se VJ Dominos tal, siger Martin Van Vliet, der dog må væbne sig med tålmodighed. VJ Domino er denne gang på bobler-listen.

Bruger avlsrådgiveren
Martin Van Vliet holder generelt et vågent øje med de tyre, der er til rådighed. Og han har holdninger til, hvilke tyre, der skal bruges på besætningen. Derfor bliver det til mange gode snakke med hans avlsrådgiver Jens Kristiansen. Både om avl, men også om meget andet end den egentlige avlsstrategi – i hvilken der i øvrigt er fokus på ydelse og holdbarhed. Det bliver livligt debatteret, hvilke tyre, der skal bringe besætningen i mål med strategien.

- Hvis jeg tænker, der er noget nyt, vi skal prøve, så får vi en snak om det. Jeg er ret glad for Jens. Han er god at sparre med, også i telefonen. Og hvis man spørger ham om noget, hvor han ikke lige har svaret på rede hånd, vender han altid tilbage, siger kvægbrugeren.

Blev for store
Tilstedeværelsen af både Holstein-køer, Jersey og krydsninger i Martin Van Vliets besætning er billedet på den proces, han er i gang med. Han er således ved at avle fra at være en ren Holstein-besætning til at blive en ren Jersey-besætning. Når man starter med at krydse over fra Holstein til Jersey, vil man efter fem generationer have en renracet Jersey efter stambogsreglerne, mens der går otte generationer, før Dansk Jersey og Viking Jersey betragter dyret som renracet Jersey. Det vil sige, at der er minimum 99,5 procent Jersey genetik. Martin Van Vliets begyndte at krydse i 2016. Han var ellers glad for sine rene Holstein-køer, men noget måtte ske.

- Mine sortbrogede blev for store og voksede ud af min stald. Køerne blev større, men det gjorde bygningerne ikke. Og så traf jeg et valg, siger han og tilføjer, at han som sådan ikke har noget at udsætte på sine krydsninger, men at han blot ønsker rene racer.

En af grundene til dette er, at Martin Van Vliets finder avlsarbejde og skyllearbejde spændende ved det at være mælkeproducent. Valget om at krydse sig til en ren Jersey- besætning bygger på overvejelser om at undgå dyr udefra og derved en potentiel smittefare.

Mange forskellige familier
Martin Van Vliet har i en årrække været en del af Viking Embryo. Faktisk er han den ældste recipientbesætning i Viking Embryo-projektet. Han har solgt syv tyre, der alle er ET-tyre. Fem af tyrene er efter embryoer, der er lagt i Martin Van Vliets recipienter, mens de sidste to tyre, altså VJ Domino og VJ Martin P, er tillagt på han egne kvier, der i øvrigt også stammer fra Viking Embryo.

- Vi har fået mange forskellige familier ind, og det folder sig ud nu, siger Martin Van Vliet.

Tilbage til den krydsede ko med nummeret 4085 og det spørgsmål, som trænger sig på hos Martin Van Vliet, der på mange måder er glad for sine krydsninger og ikke mindst denne ko, som har en god ydelse. Men hvor god? DMS har svaret.

- Den giver 40 kg EKM om dagen, siger Martin Van Vliet med en ganske tilfreds stemme.

Fakta:
LANDBRUG VED GRINDSTED
Ejet af Martin Van Vliet
Antal Årskøer: 146
Årlig ydelse: 12.281 kg EKM