IMG 3995 Web

VJ Chief - en toptyr fra Haugstedgaard

Avl på baggrund af genomiske test er med til at skabe overraskelser og få ting til at blomstre, mener kvægbrugeren bag toptyren VJ Chief, Peter Høj.

Per Højs engagement er ikke til at tage fejl af. Kort efter vores snak, suser han til Ejby for at være med til at hædre en ko, som har passeret 10.000 kg værdistof. Han er formand for Fynsk Kvæg, medlem af Dansk Jerseys avlsforum men vigtigst af alt er han tredje generation på Haugstedgaard ved Ny Stenderup på Sydfyn.

Peter Høj har solgt flere tyre til Viking. Blandt dem er toptyren VJ Chief (VJ Choko x VJ Hilario), som er at finde på brugsplanen.

IMG 4234 Lysnet Klaus Web

Gentest gør forskellen

For omkring seks år siden begyndte Peter Høj at bruge gentests som et vigtigt værktøj i sit avlsarbejde. Alle kvier bliver således gentestet.

”Lige pludseligt er der noget, som blomstrer frem i linjer, man ikke har set komme. Det er det, genomisk selektion kan. Det er ikke nødvendigvis sådan, at den måde koen ser ud, også er det, den giver videre. Det er derfor meget farligt at avle efter phenotyper, fordi det kan gå begge veje”, siger Peter Høj og tilføjer, at han har arbejdet med avlsarbejde de seneste 40 år og har set mange køer, der har vundet den ene præmie efter den anden på dyrskuer, uden at der er kommet nogen brugstyre ud af den.

”Koen har været et individ. 1 ud af 100. Den har haft individuelle gener, der ikke har kunne blive båret videre”, forklarer han.

IMG 4147 Web

Et bredt fokus

Den erfarne kvægbruger har ikke kun fokus på de egenskaber, han ønsker at fremavle. Han er også opmærksom på tyre, som har egenskaber, der kan være svære at slippe af med.

”Det tager eksempelvis flere generationer i en kofamilie at avle vidt stillede patter ud igen”, forklarer han.
Peter Høj vælger i en god dialog med rådgiveren fra Viking de tyre ud, der skal bruges i avlsplanen. Han har stærke holdninger til, hvilke tyre, der skal bruges. Og samtidig har han stor respekt og tillid til det arbejde, rådgiveren udfører. Han sætter stor pris på samarbejdet, slår han fast.

Og målet for avlsarbejdet, strategien om man vil, er på sin vis ganske simpel:

- Jeg har set min perfekte ko i et fatamorgana. Det fatamorgana bliver vi ved med at gå efter, siger Peter Høj med et smil.

- Vi bliver aldrig færdig med at avle. Der er altid noget, vi kan gøre bedre, slår han fast.

IMG 4186 Web

Peter Høj

  • Haugstedgaard, Sydfyn
  • Antal årskøer: 148
  • Ydelse: 11.720 kg EKM