Vagn Christensen 1 Web

VH Nader - et resultat af held og vedholdenhed

Vagn Kristensen fra Stoholm har haft succes med at skylle. VH Nader er et eksempel på netop dette.

VH Nader kan meget vel blive et navn, mange kommer til at huske. Der er således høje forventninger til tyren, der i fremtiden vil være at finde på brugsplanen.

Vagn Kristensen er formentligt et navn, der vækker genklang hos en del allerede nu. Han har solgt en række tyre til Viking og har haft succes med sin skylle-strategi.

Det er dog dyr nummer 3976 det skal handle om. Det er hende, der har leveret embryonet, der kombineret med sæd fra Norland er blevet til VH Nader. Hun har en særlig historie. Det var nemlig lidt af en tilfældighed, at hun havnede hos Vagn Kristensen.

Moren er kommet som embryon ud af Fageno-koen fra Kim Fagerlin. Fageno-koen er i øvrigt også mor til VH Don Red, der har været på både den sortbrogede- og rødbrogede plan.

Vagn Christensen 2 Web

Ingen sikker opskrift

Den erfarne kvægbruger påpeger flere gange, at held ikke har været en uvæsentlig faktor. Det var et held, koen kom til ham, og et eller andet sted har held nok også noget at gøre med, at embryonerne er af den høje kvalitet, som det har vist sig at være tilfældet.

”Der er ingen sikker opskrift, når det gælder avl. Der er mange ting, der spiller ind, men når det lykkedes, er det dejligt”, siger Vagn Kristensen.

Han vil imidlertid gerne gå med til, at held ikke er hele svaret på, hvorfor han har haft succes med skylningerne.

”Det er da en god idé at opsøge heldet. Og man skal tro på tingene. Man skal blive ved med at tro på, at det nok skal lykkedes, også selvom det ikke lykkes første eller anden gang at sælge en tyr,” siger Vagn Kristensen og forklarer, at hvis man har et godt hundyr, så giver det mening at holde fast og lave mange skylninger. Jo flere skylninger, jo flere embryoner, og jo større sandsynlig for at finde den gode udspaltning. Lyder filosofien.

Der er således fem skylninger på dyr nr. 3976, der pt har 25 afkom. Blandt dem er seks Marsden P Red kalve, hvoraf en netop er blevet solgt til Viking.

Ifølge Vagn Kristensen kommer der større og større fokus på hundyrenre, hvilket udmønter sig i skylleprogrammerne.

”Viking er med til at, at det kan lade sig gøre, fordi de laver flere skyllekontrakter. Og i et godt samarbejde med Viking, har vi kunnet lave noget unikt”, siger Vagn Kristensen og henviser til VH Nader.

Vagn Christensen 3 Web

Fakta

  • Antal årskøer: 205
  • Årsydelse pr. ko, kg EKM: 10.637
  • Race: RDM/SDM/DRH