IMG 9750

VH Mario P

Første tyr fra Jacob Petersen

For Jacob Petersen handler avl alene om at optimere produktionen.

Når kvægavlere i fremtiden hører navnet Super-Mario, er det slet ikke sikkert, at de tænker på en italienskinspireret figur fra et Nintendo-spil. Måske vandrer tankerne i stedet hen på en tyr fra den sønderjyske kvægbruger Jacob Petersen. Det er nemlig ham, der har opdrættet tyren VH Mario P, som er blevet solgt til Viking.

Har du tidligere solgt tyre til Viking?
- Nej, det er min første, så det er dejligt. Det er godt for bundlinjen, siger han og forklarer, at han egentlig ikke interesserer sig så meget for selve avlsarbejdet. Kun den del, der hænger direkte sammen med den daglige drift og mælkeproduktionen. Han er ikke typen, der nøje studerer nye tyre.

I stedet overlader han en stor del af ansvaret til avlsrådgiveren.

- Det eneste jeg stiller krav til er, at vi har dyr med gode lemmer, et yver som passer til robotterne, og som har god holdbarhed, siger Jacob Petersen, der lader seks malkerobotter tømme yverne for mælk.

IMG 9933

Højere drægtighedsprocent
Jacob Petersen har drevet bedriften, der ligger vest for Rødekro, siden 2014. I begyndelse af i år overtog han den officielt fra sin far. Han er vokset op på gården, der ligger tilpas højt til, at køerne i stalden kan skue ud over majsmarkerne og resten af det sønderjyske landskab. Men ikke alt er, som da Jacob Petersen var dreng.

På bedriften bliver der nu eksempelvis lavet genomiske test på alle hundyr for at få større sikkerhed omkring dyrenes egenskaber og sikre, at de rigtige dyr til bedriften bliver udvalgt. Tidligere inseminerede de selv, men nu klarer Viking den del.

Hvorfor valgte i at bruge inseminør?
- På grund af at det tager tid at inseminere, og så vi var ikke dygtige til det.

Har det så gjort en forskel?
- Ja, vores drægtighedsprocent er blevet noget højere

IMG 9900

Fokus på optimering
I 2015 blev der bygget ny stald på gården, og bedriften blev udvidet. Og ifølge Jacob Petersen handler det nu om at øge den enkeltes kos ydelse og ikke antallet af køer. Og de er godt på vej. For bedriften har opnået et vist niveau. Det er de fire skyllekontrakter, som Viking har indgået med Jacob Petersen, et bevis på. Men det kan blive endnu bedre, forklarer den 37-årige kvægbruger.

- Nu handler det om at optimere, slår han fast.

Fakta:
Antal årskøer: 405
Årsydelse pr. ko: 12.548