VJ Jojo (VJ Jocko) Uden Alex

Spændende effekter af Sparet foder

Spændende effekter af Sparet foder
Med de nye avlsværdital den 3. november ser det ud til, at det gennemsnitlige NTM-niveau bliver rekord højt. Det gennemsnitlige NTM på X-Vik planen forventes at blive +26,0, mens gennemsnittet for den konventionelle plan bliver +25,8.

Sparet foder har effekt på tyre som VJ Luck                                                                          Da der denne gang indgår data fra individuelle foderoptagelses-målinger (CFIT-data fra 3D kameraer), bliver Sparet foder indekset nu mere komplet. Én af de tyre, som får et stort plus fra Sparet foder er VJ Luck. Tyren har nu 121 i Sparet foder, og NTM er steget med hele 10 enheder til +27. Dette skyldes ikke kun den høje avlsværdi for Sparet foder, men også at hans Y-indeks er steget betydeligt, nu hvor han er blevet døtreafprøvet (med godt 650 malkende døtre). VJ Luck er et godt eksempel på tyre, der avler effektive døtre – døtre der er knapt middel af størrelse, med god sundhed og holdbarhed, og som malker koncentreret mælk.

X-Vik plan med flere afstamninger
På X-Vik planen kommer vi til at se nye tyre som VJ Jojo (VJ Jocko x VJ Gislev), VJ Cozy (VJ Choko x VJ Haley), VJ Giga (VJ Giant x VJ Hjort) og VJ Highlan (VJ Higher x VJ Pil), alle med NTM på +28 eller +27. Flere af tyrene vil blive fordelt regionsvis fra start, men det forventes, at der vil være X-Vik lager til fordeling i hele landet om en måneds tid. Forbruget af kønssorteret sæd er meget højt i Jerseybesætninger. Cirka 68 procent af al Jersey sæd anvendt var X-Vik i september måned, og hertil kommer en stærkt stigende anvendelse af kødkvæg Y-Vik.

VJ Jojo (VJ Jocko)
VJ Jojo
VJ Highlan (VJ Higher)
VJ Highlan

Måler er at alle tyre skal producere X-Vik
Fremadrettet vil mere end 90 procent af den Jerseysæd, der produceres og forbruges være X-Vik. Dette er en naturlig konsekvens af, at der skal stoppes for aflivning, hvorfor X-Vik bliver det optimale valg. Pt. starter unge tyre, som ikke er kommet i gang med X-Vik produktion endnu, deres karriere på den konventionelle brugsplan. Nogle kommer aldrig på X-Vik planen, og disse tyre vil få meget begrænset udbredelse i fremtiden. Tyre (uden X-Vik) på konventionel plan denne gang er tyre som VJ Hamulus (VJ Hamlet x VJ Gislev), VJ Pod (VJ Powell x VJ Hjort) og VJ Albert (VJ Powell x VJ Hiwe).  

Stærke døtreafprøvede tyre
VJ Gislev blev overhalet af VJ Luck, blandt døtreafprøvede tyre, men fastholder dog en position som i toppen, ved stadig at have NTM +21. På de følgende pladser kommer VJ Lari med +17, VJ James med +15 og både VJ Samson og VJ Perez på +14. VJ Gislev, VJ Lari og VJ Samson ligger alle i top-8 for døtreafprøvede tyre i USA.

VJ Cozy (VJ Choko)
VJ Cozy