Goldencross VJ Hawk Datter Fra Stiftelsen Hofmansgave,Otterup

Jersey kvægbruger producerer krydsningskvier med højt avlsmæssigt potentiale

Palle Bjerggaard Hansen har produceret 25 krydsningskalve. Han kalder resultatet for lovende.

Der er ingen tvivl om, at Palle Bjerggaard Hansen er Jersey-mand med stort J. Siden november 2021 er der imidlertid født 25 Jersey×Holstein kvier i besætningen.
- Det er nogle kønne og livskraftige kalve, som vi ikke har oplevet problemer med. Og når vi ser på de genomiske avlsværdital, ser de jo lovende ud, siger Palle Bjerggaard Hansen.
Foreløbigt har 14 af krydsningerne fået genomiske avlsværdital. Kalvene har et gennemsnitligt NTM på 17 og et gennemsnitligt Y-indeks på 111, der er altså tale om kalve med et stort potentiale.
De 25 krydsningskalve er produceret på de næstbedste jerseykøer efter gruppen til renavl. Køerne har et højt avlsmæssigt niveau, fordi Palle Bjerggaard Hansen i en årrække har brugt genomiske avlsværdital til at udvælge de bedste mødre til næste generation af kvier. Produktionen af krydsningskvierne kom i øvrigt i stand som et samarbejde mellem Palle Bjerggaard Hansen, VikingLivestock og GUDP-projektet DairyCross, idet man fra projektets side ønsker at undersøge potentialet ved kontraktproduktion af krydsningskvier.

Noget for dig?
Hvis du ønsker en produktionsform, hvor der ikke er kvier i besætningen, kan kontraktproduktion med en af landets gode jerseybesætninger måske være løsningen for dig. Tanken er, at krydsningskvierne bliver insemineret med en kødkvægsrace, der giver lette kælvninger, og at krydsningskøerne insemineres med en af de intensive kødkvægsracer, så der ikke bliver produceret malkeraceafkom i din besætning. Filosofien er den, at man løbende køber det antal krydsninger, der er brug for i din besætning. Over tid vil din besætning udelukkende bestå af førstegangskrydsninger, og du får dermed en ensartet gruppe af køer, der udviser fuld krydsningsfrodighed.

 

På billedet ses Jersey x Holstein (Golden Cross) – VJ Hawk datter fra Stiftelsen Hofmansgave, Otterup

Ønsker du at købe krydsningerne, der er produceret hos Palle Bjerggaard Hansen?

Kontakt Lars Kloster fra VikingLivestock:
Lars Kloster Adm. direktør / CEO VikingLivestock 4080 7220