IMG 4902 Vn Srgb Web

Jeg har et ansvar, som jeg gerne tager på mig

Kaare Larsen er mælkeproducent, og i 2019 blev han kåret som Fremtidens Landmand inden for bæredygtighed.

Kaare Larsen står i stalden på bedriften, Brunbjerggaard nær Gilleleje og skuer ud over sine 180 RDM køer. Her møder Viking ham på en mild, men blæsende dag i januar til en snak om fremtidens landbrug. Kaare har meget på sinde, når talen falder på emner som klima, dyrevelfærd og ikke mindst kontakten til forbrugerne. Derfor fik han prisen som Fremtidens Landmand inden for bæredygtighed i 2019 af udvalget for virksomhedsøkonomi og ledelse hos SEGES. Kaare mener, at det er sund fornuft at tænke i bæredygtige løsninger:

”Rigtig mange af de tiltag, der gavner dyr, miljø og klima, gavner i sidste ende også landmandens bundlinje, og når vi snakker bæredygtighed, kunne man i stedet bruge ordet holdbarhed – for det vil vi jo gerne have; holdbare køer, maskiner og så videre,” siger Kaare.

Han er ked af, når debatten om landbrug bliver sort/hvid – hvad enten det handler om klima eller dyrevelfærd. Hvert år tager han derfor imod skole- og gymnasieklasser, som kommer med i stalden for at blive klogere på dansk mælkeproduktion. Desuden kigger han forbi dyrskuer med sine køer, hvor han møder forbrugerne, som stiller mange spørgsmål om alt muligt – inklusive avl:

”De fleste bliver vildt overraskede over, hvor meget energi vi bruger på reproduktionsarbejdet, og at avl er den videnskab, den er. De bliver blæst helt bagover,” siger Kaare og griner.

Og netop avlen fremhæver han som et område, der kommer til at have stor betydning for arbejdet hen imod et mere klimavenligt landbrug:

”Avlen har rykket os rigtig meget allerede. I dag er køerne utrolig sunde og holdbare, og det bliver kun bedre med tiden. Samtidig giver dyrene dobbelt så meget mælk som for tredive år siden, og der forskes intensivt på en bedre udnyttelse af foderet, som kommer til at blive helt afgørende,” siger Kaare.

IMG 4905 Vn Srgb Web
Brunbjerggaard huser 180 RDM køer.

Veganer på besøg

På et tidspunkt blev Kaare kontaktet af TV2, som gerne ville lave et indslag på bedriften. De ville tage en veganer med, som skulle udfordre Kaare på hans tilgang til dyrehold og mælkeproduktion. Kaare sagde ja, men på den betingelse, at der skulle være tid nok til at komme i dybden med emnerne. Det lovede TV2, og Kaare fik efterfølgende en ung veganer samt et TV-hold på besøg:

”Jeg har intet imod veganere, men man skal træffe sine valg på et oplyst grundlag, og der var i dén grad ting, han havde misforstået eller bare ikke vidste,” fortæller Kaare, som havde ét klart mål med at deltage i udsendelsen:

”Jeg håbede selvfølgelig, at jeg kunne rokke lidt ved hans syn på dyrevelfærd, og samtidig vidste jeg, at klippet ville blive set af en masse andre, som jeg måske kunne nå med mit budskab,” siger han.

Kaare mener, det er vigtigt at fastholde en konstruktiv dialog, så land og by ikke bliver fremmede for hinanden. Ingen sort/hvid-snak, der skal være balance i tingene – også når vi snakker klima og bæredygtighed:

”Vi skal bruge vores sunde fornuft, når vi taler om den dagsorden, så vi ikke afskrækker for mange landmænd, fordi det bliver for helligt. Vi skal finde de gode, fornuftige løsninger, og vi skal selv gå forrest – det er bedre end at få tingene påduttet af andre. Jeg har et ansvar, som jeg gerne tager på mig.”

 

Kaare Larsen om de røde køer

”Jeg er tredje generation med røde køer på Brunbjerggaard. Førhen var der mange flere RDM køer på Sjælland, men antallet er desværre dalende. De røde køer giver måske en lidt lavere ydelse end fx Holstein, men mælken er mere koncentreret, og koen er et godt slagteprodukt. Desuden har de røde køer en rigtig god sundhed og et virkelig godt temperament, og det er vigtigt for mig – jeg vil ikke have nervøse dyr. Jeg foretrækker rolige køer, der er nemme at arbejde med, og det får jeg med den røde ko.”

 

Brunbjerggaard

  • Ejet af Kaare Larsen
  • Mælkeproducent nær Gilleleje
  • 180 RDM køer
  • Ydelse: 10.500 kg EKM – med mål om, at den skal stige
  • Tre medarbejdere
  • Modtager af prisen som Fremtidens Landmand inden for bæredygtighed i 2019