IMG 4788 Vn Srgb Web

Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg ville være landmand

Morten Dalby er på vej mod 1.000 Jersey-køer på bedriften i Hovborg, og han sidder ikke stille længe ad gangen. Han har travlt - rigtig travlt. Alligevel er han helt vild med livet som selvstændig landmand.

Er du vokset op med køer?

”Nej, slet ikke. Min mor er pædagog, og min far er lastbilchauffør for Vestjyllands Andel. Men allerede som helt lille kom jeg med min far ud på gårdene, og det lagde nok kimen til, at jeg ville være landmand. Jeg har i hvert fald aldrig været i tvivl om, at det var dét, jeg skulle. Jeg kom på Landbrugsskole, da jeg var 16 og blev færdig i sommeren 2010 – og samme sensommer købte jeg en bedrift nær Sunds, hvor jeg oprindeligt kommer fra. Den bedrift har jeg stadig, men nu huser den kun kvier – nærmere bestemt 350 kvier, og planen er, at de skal hentes herned, så jeg får det hele samlet.”

 

Her har du 900 køer og er på vej mod 1.000 køer. Det er en stor bedrift både målt på økonomi, medarbejdere og meget andet. Kan det give dig bekymringer at lede sådan et foretagende?

”Nej, jeg går ikke og bekymrer mig, for det får jeg ikke noget ud af. Jeg er gået i gang med det her, fordi jeg tror på det, og så længe jeg giver mig selv 100% og gør mit allerbedste, kan jeg ikke gøre mere. Og det er faktisk også det, jeg rigtig godt kan lide ved at være selvstændig; at jeg kan se resultaterne af min indsats, og at det rammer mig selv hårdt, hvis jeg ikke gør det godt nok. Der er noget på spil, og det driver mig til at gi’ det en ekstra skalle i hverdagen. Det er jeg også nødt til, for det er vigtigt for mig at have et godt og troværdigt forhold til min bank, Sydbank, så de har tillid til mig. Og det kan godt være, at der er meget arbejde i at være selvstændig, men der er også en stor frihed. Og den glæde må for mange bekymringer ikke ødelægge. Jeg kan bekymre mig om en syg ko, eller hvis en medarbejder ikke har det godt, men det er også noget, jeg har indflydelse på at fikse. Jeg bruger ikke tid på at bekymre mig om mælkepris og andre udefrakommende faktorer. Det er spild af energi.”

IMG 4794 Vn Srgb Web
Der er indkøbt SenseHub til samtlige køer på Østerbygaard.

Er det tilfældigt, at det blev Jersey køer?

”Det var tilfældigt, at der var Jersey køer på bedriften, som jeg faldt for i Sunds. Inden jeg fik mit eget sted, havde jeg passet Holstein køer, og dem havde jeg det også fint med, men i dag kunne jeg ikke drømme om at skifte fra Jersey. Jeg synes, det er en produktionseffektiv ko med stærke lemmer og en god sundhed. Desuden kan vi med Jersey have flere køer på et mindre areal, og det er jo også en fordel.”

 

Du har købt SenseHub til alle dine dyr. Hvorfor?

”Jeg synes simpelthen, det er et uundværligt produkt – både i forhold til brunst- og sundhedsovervågning. Jeg holder meget af alle mine køer og kommer meget rundt i staldene, men det er godt nok svært at holde øje med dem alle på én gang. Med mindre man bruger SenseHub. Systemet fortæller mig, hvis en ko skranter lidt – og jeg får det at vide, inden koen lægger sig. Det er en stor gevinst, for på den måde fanger vi utrolig meget i opløbet, som aldrig rigtigt får tag i dyrene. SenseHub vil jeg ikke undvære.”

IMG 4796 Vn Srgb Web
Sand i sengebåsene er populært – også hos Morten Dalbys køer.

Du er 29 år gammel og har allerede en stor og veldrevet bedrift. Hvordan ser fremtiden ud?

”Ingen kan spå om fremtiden, men det stopper i hvert fald ikke her. Vi vil gerne have et nyt anlæg til kalvene, så det er næste skridt her på stedet. Derudover skal vi optimere på det, vi har og tjene penge. Vi malker tre gange i døgnet og skal have rettet antallet af medarbejdere til. Lige nu er vi ti fuldtidsansatte, og det er nok lige i underkanten. Her i 2020 når vi også i mål med at få lagt asfalt rundt om hele ejendommen, og mange vil nok sige, at det er en uhensigtsmæssig ting at bruge penge på, men der kommer så mange kørende til stedet hver dag, at det giver god mening for mig. Og så er det gjort. Jeg er ikke til lappeløsninger. Hellere gøre noget godt og ordentligt med det samme – lappeløsninger koster tid, penge og bekymringer, så det er jeg ikke fan af."

 

Morten Dalby

  • 29 år
  • Ejer af bedriften Østergaard i Hovborg når Vejen
  • 900 Jersey-køer
  • Ydelse: 11.200 kg EKM