Line Fruergaard Roed Vn Srgb Web

Den krøllede seddel med "åbne køer"

Læs den seneste reproklumme af Viking kvægfagdyrlæge, Line Fruergaard-Roed.

En del af en strategi for reproduktionen på de fleste bedrifter indeholder en plan for, hvordan ”åbne køer” skal håndteres.

Der findes flere varianter - lige fra de super ambitiøse til de mere tilbagelænede planer. Vi kan sikkert alle nævne en håndfuld grunde til, at køer er ”åbne” i netop vores besætning, og mange af dem ender med at blive køer med en historie. Når inseminøren eller dyrlægen laver forundersøgelser, kommer dele af den historie. Det kan være informationer som ”hun havde tomme æggestokke sidste gang, du mærkede i hende,” eller ” du sagde, hun ville komme i brunst lige om lidt, men der skete ingenting”. Alle de informationer har betydning for, hvordan koen håndteres bedst for at blive skubbet ud af gruppen med ”åbne køer” så hurtigt som muligt. Desværre ligger informationerne tit i driftslederens hoved eller skrevet ned på en ramponeret seddel, som vi får lavet, når vi er færdige med undersøgelserne, som ofte falder sammen med driftslederens telefontid, robotalarmer, medarbejderinstruktioner osv. Chancen for at resultatet af forundersøgelsen kan bruges til systematisk opfølgning, næste gang dyret skal håndteres, er i bedste fald usikre. Desuden er udfordringen, at det ikke altid er den samme person, der står med forundersøgelsen; forskellige medarbejdere, inseminør eller dyrlæge. Risikoen for, at værdifulde informationer går tabt, er alt for stor.

Heldigvis har vi rigtig gode muligheder for at lave en systematisk registrering, som kan deles mellem alle parter. Inseminørerne har deres ” inseminør-bemærkninger”, hvor forskellige tilstande kan registreres. De kan både bruges i forbindelse med undersøgelse af ”åbne køer”, negative drægtighedsundersøgelser og afviste insemineringer. Resultatet af dyrlægens undersøgelser kan registreres i bemærkningsfeltet på ko-kortet i DMS. Herfra kan informationer trækkes ud på Repro-Fokus listen, som alle parter har adgang til. ”Åhhh, flere registreringer”, tænker du måske. Men det er registreringer, som bliver brugt til at minimere den kostbare gruppe af ”åbne køer”. Den krøllede seddel kommer vi ikke sådan lige til at savne.