Adam Longwell (8)

De røde rykker ind

I 2021 er det slut med Holsteinkøer på Lisnagir Farm i Nordirland. I stedet har man valgt at satse på RDM importeret fra Danmark.

Jo mere jeg læste, jo mere kunne jeg lide, hvad jeg opdagede, nemlig at der i avlsarbejdet hos RDM ikke kun har været fokus på sundheden, men også på frugtbarheden og kvaliteten af mælken. Vi besluttede at tage chancen og importerede 35 drægtige RDM-kvier fra Danmark.

- Allerede da de blev læsset af lastbilen kunne vi se, at der var tale om gode, robuste dyr, og de var akkurat af den type, vi ønskede.

- Og i løbet af kort tid så vi, hvordan kvierne ville være en gevinst. De kælvede uden problemer og fik fine kalve, og de gav lige så meget mælk som vores Holstein nemlig omkring 30 liter om dagen.

Ordene stammer fra den nordirske kvægbruger Adam Longwell fra Lisnagir Farm.

En lidt ærgerlig baggrund
Hans interesse for RDM er imidlertid opstået på en ærgerlig baggrund. Lisnagir Farm er et familie-drevent landbrug. I 2015 bestod besætningen af 180 Holsteinkøer. Så ramte tuberkulosen, og det gik hårdt ud over Lisnagir Farm. Det fik Adam Longweel til at undersøge, om en ny race skulle introduceres på bedriften. Efter nøje overvejelse faldt valget på RDM. Her fem år efter er Longwell mildest talt godt tilfreds med beslutningen.

- Der bliver produceret samme mængde mælk, men køernes sundhed, frugtbarhed og fertilitet er blevet forbedret. Det samme er procenterne i mælken. Og de høje procenter er en fordel i vores afregningssystem.

Adam Longwell har sammen med sin far været på inspirationstur til Danmark.

- Det er måske noget af det bedste, vi har gjort. Vi ønskede at opleve de danske kvægbrugeres management og lære fra dem, lyder det fra den nordirske kvægbruger.

(Artiklen er baseret på et gårdbesøg og en artikel fra VG News)