IMG 2579 Web

”Banken troede, det var en guldmine, de havde til salg”

Karsten Dahl Schmidt havde et indgående kendskab til det landbrug, han købte i 2019. I halvandet år havde han passet konkursboet for kurator.

28-årige Karsten Dahl Schmidt og himlen har farvekoordineret og er begge klædt helt i blåt. Stalden er ganske åben, og solens stråler skaber lys i den store åbne stald. På hans landbrug er godt 400 køer, de fleste Holstein, og der bliver malket to gange dagligt. Gården ligger i ”ulveland” på de store vidder sydvest for Holstebro. Køerne behøver dog ikke frygte, at deres stald bliver blæst omkuld. Den er bygget af tyskere og består mestendels af jern og fundablokke. Eller som Karsten Dahl Schmidt siger det, så får man svært ved at finde ret mange mursten på ejendommen, som han købte sidst i august 2019. Købet skete efter nøje overvejelser. Den tidligere ejer var gået konkurs, og banken betroede Karsten Dahl Schmidt opgaven med at passe gården til den blev solgt. I halvandet år har han kunnet vurdere fordele og ulemper ved gården.

”Gården ligger ”in the middle of nowhere”, så der er masser af udviklingsmuligheder. Der er en solid kostald og plansiloer, en fornuftig kviestald, og der er 200 hektar jord rundt om ejendommen i store reelle stykker, så der er basis for at lave rationel markdrift og billigt grovfoder, siger Karsten Dahl Schmidt og forklarer, at han generelt føler godt sig rustet til fremtiden, hvad end den måtte bringe. Efterspørger markedet eksempelvis flere økologer, har han gode muligheder for at omlægge, selvom hjertet banker for det konventionelle landbrug, forklarer han.

IMG 2627 Web
Karsten Dahl Schmidt bor for enden af en lang grusvej med sin kæreste, deres fælles datter Maja, og kærestens søn fra et tidligere forhold.

Finansieringen

Karsten Dahl Schmidts arbejde på den konkursramte gård, gav ham ikke kun kendskab til ejendommen. Det gav også banken kendskab til ham.

”Bankmanden må jo have set et eller andet i mig”, siger Karsten Dahl Schmidt og tilføjer, at tilliden mellem ham og banken var stærkt medvirkende til, at finansieringen af købet kunne komme på plads. Banken skulle dog bearbejdes lidt først.

”Banken troede jo, det var en guldmine, de havde sat til salg, så de skulle lige mørnes lidt, men vi blev da enige til sidst”, tilføjer han og understreger, at banken har været en stærk medspiller i projektet.

Karsten Dahl Schmidt havde imidlertid et es i ærmet – eller rettere lidt mønt på lommen. Trods sin unge alder havde han alene formået at spare over halvanden million kroner sammen. Han mener ikke, at beløbets størrelse alene har været afgørende, men ”det sender bare et stærkt signal om, at man vil noget, når beløbet har den størrelse”, som han siger.

”Jeg har aldrig følt, jeg har manglet noget eller sparet mig gennem livet, men jeg køber ikke noget, jeg ikke mangler”. Et halvt år i Canada og USA samt et halvt på højskole, bekræfter dette.

IMG 2664 Web

Mælk i blodet

Karsten Dahl Schmidt er vokset op på et kvægbrug i Filskov ved Grindsted med 300 køer og 300 hektar. Han har to brødre og en søster. Fælles for brødrene er, at de alle 3 arbejder i landbruget og spiller en del fodbold.

Karsten havde længe en drøm om engang at overtage sin fædrene gård, men hans far har mange gode år i sig, og hans bror vil også gerne overtage. Derfor er Karsten Dahl Schmidt gået sine egne veje, hvilket har ført ham til store besætninger, som driftsleder, samt en ”afstikker” til Viborg Idrætshøjskole.

”Da jeg var driftsleder, gik jeg op i det med liv og sjæl. Jeg boede på ejendommen, havde ingen kæreste og flyttede gerne efter jobbet. I 2017 tog jeg på højskole. Flere syntes det var åndsvagt, men det er nu alligevel noget af det bedste, jeg har gjort. ”Det kan sgu varmt anbefales til alle”, siger han og tilføjer:
”På højskolen lærte jeg vigtigheden af motion, at spise rigtigt og sove ordentligt. Det gav en helt anden energi, end jeg var vant til som eneboende driftsleder med fodbold 3 gange i ugen. Det var en kæmpe øjenåbner. Samtidig var højskolen bare propfyldt med positiv energi fra både elever og lærere, så folk var bare altid glade – helt kanon simpelthen. Den positive energi og glæde prøver jeg så at skabe i mit landbrug og hos menneskerne omkring mig.”


Besøg af storken

I dag fokuserer den unge landmand på sit landbrug, sin familie og fodbold. Han forklarer, at projektet har krævet et kæmpe stykke arbejde, og forude venter byggeriet af en ny kalvestald og gylletank. Kalve, kvier og køer får imidlertid ikke al hans opmærksomhed. For fem måneder siden blev Karsten Dahl Schmidt far for første gang, så der er liv og glade dage på Damtoft i Nr. Felding.

 

Karsten Dahl Schmidt

  • 28 år
  • 410 årskøer
  • Årsydelse pr ko = 12.324 kg EKM